Megépítette a Terminátor filmek Skynet-jét az USA

By | augusztus 14, 2014

Skynet-in-the-desertAz Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatala megépített egy olyan rendszert, ami működési alapelvében kísértetiesen hasonlít a Terminátor filmekben a világ és az emberiség jelentős részét elpusztító Skynet hálózatra. 

Az NSA által létrehozott – rendkívül beszédes nevű – “MonsterMind” ugyanis saját hatáskörben, teljesen önállóan, emberi beavatkozás és jóváhagyás nélkül képes – elméletileg csak más államokkal szembeni – kibercsapásokról döntést hozni, és azokat automatikusan végre is hajtani.

Legalábbis ezt állítja Edward Snowden, az amerikai kormányzat titkos kiberhadviselési és – kémkedési programját korábban leleplező, jelenleg menekültként Oroszországban tartózkodó korábbi kém. Állítása szerint a MosterMind folyamatosan figyeli az interneten zajló forgalmat, és ha azt észleli, hogy az USA-t valamilyen kibertámadás éri, automatikusan ellentámadásba csap át – méghozzá anélkül, hogy ehhez bármilyen felelős humán kezelő engedélyét kérné ki.

[A rendszer működése rendkívül hasonlít a Terminátor filmekben látott Skynet-ére. Az egyetlen különbség, hogy a MonsterMind – legalábbis jelenleg és tudomásunk szerint – nem irányít gyilkos robotokat és nukleáris rakétákat.]

Snowden szerint egyébként az amerikaiak álltak az 2012-es, többnapos incidens mögött is, amelynek során gyakorlatilag teljes Szíria leszakadt az internetről. Ezt állítólag egy az ország teljes internetes forgalmának megfigyelését biztosító amerikai lehallgatórendszer telepítése során bekövetkezett “baleset”, majd az ezen akció nyomainak eltüntetése érdekében foganatosított lépések okozták.

Az egyébként Nobel-békedíjra is jelölt Snowden szerint a világméretű megfigyelést azzal tudják az emberek a leghatékonyabban megakadályozni, ill. gátolni, ha minden lehetséges csatornán és módon elkezdik alkalmazni a titkosítást. A megfelelően titkosított kommunikáció, ill. adatállományok tömeges feltörése ugyanis jelenleg – és még belátható ideig – meghaladja még az NSA korlátait is.

Forrás: pcforum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.