Fantasztikus szemüveget mutatott be a Microsoft

By | január 22, 2015

windows[hvg.hu] A tudományos-fantasztikus filmekben láthattuk, de most tudományos ténnyé tettük – ezekkel a szavakkal mutatta be új, holografikus szemüvegét a Microsoft.

A konkurens megoldások sokadik változata helyett egy, a virtuális valósághoz új módon közelítő szemüveget jelentett be az alapvetően Windows 10-ről szóló eseményén a Microsoft.

Míg a Sony Morpheus vagy éppen a Facebook Oculus szemüvege egy színtiszta virtuális valóságot jelenít meg viselője előtt, a Microsoft HoloLens összemossa a fizikai és a virtuális valóságot, így alakul ki a kiterjesztett valóság.

microsoft-hololens-augmented-reality-headset

A szemüveg különlegessége, hogy a konkurensek által bemutatott eszközöktől eltérően sem számítógéppel, sem telefonnal nem kell összeköttetésben állnia. A HoloLens ugyanis egy önmagában működő számítógép, processzorral, grafikai vezérlővel és egy dedikált holografikus géplélekkel.

Az eszközön túl a Microsoft által mellétett körítés is érdekes. A cég koncepcióvideója szerint a skype-olás és a játék is sokkal érdekesebb lesz, ha beszélgetőpartnerünket kivetíthetjük a valós környezetünkbe vagy a játék egy részét összemoshatjuk a környezetünk valóságával. Leírva talán ez nem annyira átérezhető, érdemes megnézni ezt a videót.

A futurisztikus eszközt a Microsoft a NASA közreműködésével fejleszti, felhasználóinak viszont egyáltalán nem lesz majd szükségük nagy tudományra: a cég egy olyan alkalmazást is fejleszt a HoloLens mellé, amellyel a kiterjesztett valóságban kezünkkel és hangparancsokkal építhetünk majd meg tárgyakat, ígéretük szerint nagyjából olyan egyszerűen, mint amilyen egyszerű Paintben rajzolni.

És ha számításba vesszük, hogy az otthon, ilyen módon, 3D-ben megrajzolt dolgokat utána majd ki is nyomtathatjuk a pár éven belül jó eséllyel elterjedő 3D-nyomtatókon, nos, az már tényleg nagyon jövőnek hangzik.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.