Meddig él egy HDD?

By | március 27, 2015

HDD-InsideÖrök kérdés, ami mindenkiben felmerül akinek van számítógépe. Vajon meddig fogja bírni az én merevlemezem? Mikor kezdjem el lementeni az adatokat?

Elég bosszantó tud lenni, mikor az évek során gyűjtögetett adatainkat,  egyszer csak nem tudjuk elérni vagy rosszabb esetben, oda vész az adataink egy része. Ezért is érdemes oda figyelni mikorra várható a HDD csere.

Amikor az adattárolásra kerül a sor, az igényektől függően rengeteg alternatívából választhatunk. A befutó attól függ, hogy a fő szempont a vásárláskor a nagy kapacitás, a szupergyors teljesítmény vagy éppen a hordozhatóság.

De vajon melyik típusú adattároló milyen sokáig marad életben? 

Sokan már megtapasztalhatták, hogy a CD-k,  DVD-k nem tartanak sokáig és nem túl sok adat fér rájuk, de mi a helyzet a merevlemezzel vagy az ssd-vel ?

725918430 A  merevlemezek

A merevlemezekről tudjuk, hogy a róluk letörölt adatok valójában nem vesznek el nyomtalanul. Vissza lehet nyerni a legtöbb adatot, de ennek ellenére is még a legkényelmesebb adattároló.

A HDD-k mozgó alkatrészek segítségével működnek, a forgó lemezt pedig egy mágneses fej olvassa belül. Mint minden dolog, ami tönkre mehet, idővel ez is megadja magát. A fejegység ráadásul nagyon szerencsétlen esetben meg is sértheti a lemezt, mondjuk gyártási hibából adódóan vagy egy komoly villámcsapásnál. Általában egy HDD-t valamilyen fizikai hiba miatt cserélünk le, mint például a fentebb említettek.

Mégis mennyi ideig bírják?

A pcworld cikke szerint:

“A merevlemezek várható élettartamára a BlackBlaze 2013-as átfogó tanulmánya alapján lehet a legjobban becslést adni. Ők akkor 25 000 HDD-t vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a merevlemezek körülbelül 5 százaléka az első másfél évben adja meg magát, legtöbbször gyártási hibák miatt.
A negyedik évig általában nincs gond, ha a másfél évet kihúzta az eszköz. Négy év után a “halálozás” aránya 11,8 százalékra emelkedik – ugyanakkor a meghajtók 74 százaléka ennyi idő után is stabil, jól működő marad. ”

Mindezek után, azt tudom tanácsolni, hogy mindig mentsünk 2 helyre illetve időnként ellenőrizzünk le különféle szoftverekkel a HDD állapotát.

 

forrás: pcworld.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.