Mi az előnye a felhőnek a hagyományos szerverekkel szemben?

By | február 24, 2014

mobileA hagyományos fizikai szerverek egyik legfőbb problémája az, hogy öregszenek. Vigyázhatunk rájuk, tarthatjuk őket optimális körülmények között, de hosszú távon mindez semmit sem fog számítani, mivel előbb, vagy utóbb úgy is elérik az élettartamuk végét. Amikor pedig ez bekövetkezik, akkor fontos válaszút elé kerülünk. Lecseréljük az elöregedett szervereinket újakra, vagy pedig haladjunk a korral és adunk egy esélyt a felhőnek?

A felhő alapú szolgáltatások annyira sebesen, és annyira széles körben terjedtek el az utóbbi pár évben, hogy manapság nehéz belefutni olyan IT-vel kapcsolatos társalgásba, aminél ne kerülne szóba valamilyen formában a felhő. Ennek a jelenségnek a természetes velejárója, hogy lassacskán mindenkinek lesz véleménye róla.

Mindenki arról beszél, hogy ez egy nagyszerű új lehetőség a cégeknek, hogy a felhő rugalmasságot biztosít, és emellett még az IT-vel kapcsolatos költségeket is lejjebb szorítja. A felhő rugalmassága leginkább abban nyilvánul meg, hogy gyakorlatilag bárhonnan hozzáférhető, és tetszőlegesen bővíthető. Ha felhő alapú szervereket használunk, akkor azokhoz a világ bármely pontján hozzá tudunk férni, akár kizárólag az okostelefonunk segítségével is. Ha pedig bővíteni szeretnénk a kapacitásunkat, akkor nem kell rá napokat várni, mivel teljesen automatizált a folyamat. Szintén jelentős előnyt jelent a biztonság is. A felhő redundáns természete miatt a felhasználónak nem kell attól tartania, hogy az adatai valamilyen technikai hiba miatt elvesznének, mivel mindenről készül biztonsági mentés.

A közelmúltban számos olyan felmérés és elemzés született, ami alátámasztja azt, hogy a felhő alapú szolgáltatásokat bátran használó cégeknek látványosan nagyobb a bevétele és ez hosszabb távon is fenntartható. (Egy ausztrál felmérés szerint azok a cégek, akik felhő alapú szolgáltatásokat alkalmaztak, 17 százalékponttal nagyobb bevétel növekedést könyvelhettek el 2012-ben, mint a hagyományos módszereket alkalmazó társaik, és 9 százalékponttal nagyobb volt az esélyük, hogy ezt a növekedést a következő évben is fenntartsák.)

Mire várunk még? Ha a felhő minden szempontból hasznára van a cégünknek, akkor miért nem álltunk már át tegnap? Erre a kérdésre, azonban körültekintően kell választ adni, és meg kell vizsgálnunk a szervezetünk jellemzőit, annak érdekében, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntést.

Amennyiben cégünk egy friss startup, vagy egy nagyon apró vállalkozás, esetleg virtuális szervezettel rendelkezik, akkor a felhőbe való beruházás mindenképpen egy jó döntés. A cégek többsége viszont nem tartozik az előbb említettek közé. Lehet, hogy a mi cégünk gyógyszerekkel kereskedik, vagy éppen tetőket javít, esetleg csomagolópapírt gyárt. Ebben az esetben mi a teendőnk?

15Azok a kis- és középvállalkozások, akik már rendelkeznek valamilyen méretű installált szerverparkkal, hajlomosak figyelmen kívül hagyni a felhő által kínált előnyöket és inkább új fizikai szerverekbe ruháznak be, ha a régiek már nem felelnek meg az elvárásoknak.

Miért nem a felhő? Miért választana valaki egy idejétmúlt megoldást, amikor leteheti a voksát egy modern, hatalmas potenciállal rendelkező módszer mellett is? A válasz egyszerű és cseppet sem meglepő. A felhőre való átállás túl drága. Bármennyit is lehet spórolni az IT költségeken, bármekkora növekedést is képes generálni hosszútávon, amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy jelen pillanatban a felhő alapú szolgáltatások egységnyi felhasználóra jutó költségei elég magasak. A felhőbe való befektetés csak lassan térül meg, ha a már létező fizikai szervereket cseréljük le, ezért a költséghatékonyság szempontjából jobb választás lehet az új fizikai szerverek beszerzése, és egy olyan IT-s szakember alkalmazása, aki megoldja a szerverek installálását és karbantartását is. Itt a teljesség kedvéért azért azt is meg kell jegyezni, hogy a fizikai szervereknek ideális körülményeket, és folyamatos felügyeletet kell biztosítani, ami megnöveli a költségeket.

Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a vállalkozásunk szükségleteivel és korlátaival is. A Cloud VPS abban az esetben jelenthet ideális megoldást, ha nem rendelkezünk szakképzett munkaerővel, aki képes felügyelni a szervereinkre és képes elhárítani a felmerülő problémákat, mivel a Cloud VPS esetében ez a felelősség teljes egészében a hoszting szolgáltatót terheli. Viszont, ha cégünk rendelkezik megbízható szakemberrel, aki kezelni tudja a szervereket, és emellett az is szempont, hogy a vállalkozás teljes mértékben rendelkezzen a saját erőforrásai felett, akkor a hagyományos szerver hoszting lehet az ideális megoldás.

A trendek azonban egyértelműek, aki megteheti, az a felhőre teszi fel a zsetonjait. Ez a tendencia pedig, ahogy mennek le az árak és egyre inkább elérhetőbbé válnak a felhő alapú szolgáltatások, a jövőben várhatóan csak erősödni fog. Pár éven belül a fizikai szerverek menthetetlenül elavulttá válnak, és akkor már nem lesz választásunk, mindenképpen át kell állni a felhőre, mert különben versenyhátrányba kerülünk. Ami viszont a jelent illeti, valószínűleg jobban járunk, ha egyszerűen csak veszünk egy új szervert. Nem leszünk egyedül ezzel a döntéssel.

Mit tudtunk meg eddig a felhőről?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.