Mi lesz a WordPress 3.9-ben?

By | március 13, 2014

admin-ajaxMárcius 11.-án jött ki a WordPress új, 3.9-es verziójának bétája. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen újítások várhatóak a WP legújabb verziójában, de érdemes megjegyezni, hogy a béta nem feltétlenül tükrözi a végleges változat minden tulajdonságát.

 

 

Élő Widget előnézet a Theme Customizerben (téma szerkesztő)

A WordPress 3.9-el lehetőségünk lesz élő Widget előnézetek megtekintésére a Theme Customizerben (téma szerkesztő). A Widget Customizer lehetővé teszi a Widgetek szerkesztését, a sorrendjük megváltoztatását és új Widget-ek hozzáadását. Ráadásul mindezt egy időben láthatjuk az előnézetben, ugyanazon a képernyőn. A WP korábbi verzióiban nem volt erre lehetőség. Ezzel az új funkcióval a Theme Custumizer sokkal komplettebb és használhatóbb lesz. Természetesen a régi Widget kezelőfelület is megmarad arra az esetre, ha valaki a hagyományos módszert részesíti előnyben.

Audio/Video lejátszási listák

A WordPress 3.9-ben a felhasználók már képesek lesznek audio/video lejátszási listák létrehozására. Ezek a lejátszási listák a képgalériákhoz hasonlóan shortcode-ként fognak működni. A fájlokat a WordPress media uploader segítségével tudjuk feltölteni és hozzáadni a lejátszási listához.

Frissül a TinyMCE, vagyis a Visual Editor (vizuális szerkesztő)

A WP Visual Editora a TinyMCE nevű, nyílt forráskódú software-en alapul. A TinyMCE nemrégiben adott ki egy jelentős frissítést, ezért a 3.9-ben a WordPress TinyMCE is frissítésre kerül.

A frissítés után a Visual Editorban hozzá tudunk majd férni a galériák élő előnézetéhez. Amikor hozzáadunk egy galériát a posztunkhoz, akkor a képek egy rácsban jelennek meg a posztszerkesztőben.

Arra is lehetőségünk nyílik, hogy egyszerűen behúzzuk a képeket a szerkesztőbe, amiket így közvetlenül tudunk feltölteni.

További újítás az is, hogy most már nem kell egy külön ablakot megnyitnunk, ha hozzá akarunk adni, vagy szerkeszteni akarunk egy képet, miközben egy posztot írunk. A szerkesztést egyszerűen elvégezhetjük, ha rákattintunk a képre és használjuk a sarkában levő fogantyúkat.

Az is hasznos újítás, hogy a továbbiakban nem fog fura karaktereket eredményezni, ha egy szöveget közvetlenül a Wordből másolunk át és most már nem lesz szükségünk a „másolás Wordből” (paste from Word) gombra sem.

Újítások az „Új téma hozzáadása” felületben

A Téma képernyő egy új, kecses és stílusos kezelőfelülettel gazdagodott, ahol sokkal könnyebben lehet hozzáadni új témákat. Minden témához tartozik egy screenshot, ami azonnal megmutatja az adott téma kinézetét. Emellett a hivatalos téma könyvtárban váltani tudunk a különböző fülek között, ha különböző szempontok alapján akarunk keresni egy testhezálló témát.

Fejlesztőknek

A fentieken kívül számos olyan frissítés kerül bevezetésre, amit leginkább a WP-re fejlesztők fognak értékelni.

Ebben a verzióban pozícionálható lesz továbbá a crop funkció is, ami lehetővé teszi a fejlesztőknek és a tartalmak íróinak, hogy pontosabban kivágják a kiválasztott kép egy részét az admin felületen keresztül.

Végül, de nem legutolsó sorban, az automatikus mentést sikerült azonnalivá tenni, tehát most már nem szakaszosan megy végbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.