Rendkívül népszerű a Win8 a játékosok körében és az új gépeken

By | augusztus 26, 2014

Windows-8-Logo-1Bár a Windows 8-at hagyományosan nem szokás a Microsoft egyik legnagyobb sikertermékének tekinteni, a jelek szerint azért nem annyira rossz a helyzet vele kapcsolatban, mint elsőre tűnik.

A Redmond által másfél éve kiadott rendszert ugyanis meglepően magas arányban használják a játékosok és az új gépeken – derül ki a Steamstatisztikáiból.

Utóbbiak szerint minden negyedik gamer (25.11%) gépén már a Windows 8 vagy a Windows 8.1 fut, méghozzá 64-bites változatban – a 32-bites kiadások aránya ugyanis elenyésző: alig 0.91 százalékos. Persze a redmondi rendszerek közül ennek ellenére itt is a Windows 7 a legnépszerűbb, amely minden háromból majdnem kettő (61.62%) Steam-játékos gépén található meg.

Ugyanakkor a Windows 7-ből a 64-bites kiadást arányaiban már jóval kevesebben használják: minden öt telepítésből csak négy működik ezzel a változattal, minden ötödikre azonban még a szoftver 32-bites kiadását installálták.

A számok szerint tehát a gamerek körében kb. 4x népszerűbb a Windows 8, mint például a webezők között, a 64-bites gépeken pedig még ennél is nagyobb arányban fut: nagyjából minden harmadikon található meg.

Ez arra utal, hogy az új operációs rendszer valójában jóval nagyobb siker, mint az az eladási számokból látszik, viszonylagos lemaradása pedig csak elsősorban a PC-k frissítési ciklusai megritkulásának köszönhető. Ugyanakkor a “power user”-ek – tehát a gépeiket jellemzően jól kihasználó és/vagy gyakran cserélő felhasználók – között igen népszerű, a kiadása óta eltelt idővel (1,5 év) arányosított elterjedtsége pedig meg is haladja a kerek öt évvel ezelőtt kiadott Windows 7 eredményét.

A Steam egyébként a Windows mellett a Mac OS X és Linux platformokon is fut, amelyek közül azonban főleg utóbbin játszó felhasználók száma elenyésző. Ugyanis míg az Apple rendszerét a gamerek 3.59%-a futtatja, Linux alól csak alig 1.2%-uk játszik.

Forrás: PC Fórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.