Laptop vásárláskor a teljesítmény a döntő

By | március 24, 2014

iStock_CybersecurityA magyaroknak a teljesítmény a legfontosabb szempont laptop vásárláskor, ezt a maximálisan adható 10 pontból 9,2 pontra értékelték a fogyasztók – derül ki a Bell Research által készített felmérésből.

Az Intel megbízásából a 20-40 év közötti magyar internetezők körében elvégzett reprezentatív kutatás szerint vásárláskor a második legfontosabb szempont a processzor teljesítménye, a harmadik helyen pedig az ár szerepel. A további szempontok között az üzemidő, a funkcionalitás, a dizájn, az érintésvezérlés és a szín szerepeltek – a sorrend igaz a férfiak és a nők esetében is.

A megkérdezettek közül 190 ezer forintot meghaladó összeget csupán minden ötödik válaszadó lenne hajlandó fizetni álmai notebookjáért.

A kutatásból az is kiderült, hogy minden harmadik ember notebookon dolgozik, minden második pedig munkájához legalább havi rendszerességgel használ hordozható számítógépet. A férfiak között több a laptop-használó: mindössze tízből négyen mondták, hogy sosem használnak notebookot, míg a nők közül tízből öten.

A válaszadók 85 százaléka notebook vásárláskor a hordozhatóságot fontosnak, vagy alapvető fontosságúnak ítélte: a megkérdezettek közel fele szerint egy ilyen készülék ideális súlya alulról közelíti a másfél kilogrammot.

Tízből három ember szerint a szín egyáltalán nem fontos, és mindössze ketten keresnek direkt színes, azaz nem fekete vagy ezüst gépet. A nők között a legnépszerűbb a rózsaszín és a fehér, míg a férfiak több mint 80 százalékánál a kék uralma elsöprő.

A kutatás szerint ezzel ellentétben az újdonságokra egyre inkább nyitottak a vásárlók. Habár még csak nemrégiben jelentek meg a magyar piacon az úgynevezett 2 az 1-ben készülékek, amelyeknél a kijelző leválasztható és önálló táblagépként is használható, máris nagy népszerűségnek örvendenek: a válaszadók 71,3 százaléka preferálna ilyen modellt, és átlagosan 15 ezer forinttal többet fizetne érte.

Még nagyobb igény mutatkozik az érintőképernyőre, hiszen a megkérdezettek 76,5 százaléka szeretné ily módon is vezérelni hordozható PC-jét, és ezért mintegy 11 600 forinttal többet is adna – ismerteti a közlemény.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.