A BÁLNÁK NAGYON ÖRÜLTEK 9/11-NEK

By | szeptember 15, 2014

blue-whaleTeljesen véletlenül jutottak megdöbbentő következtetésre a tengeri élővilág és a terrorizmus közti kapcsolatról az Atlanti-óceán bálnapopulációját vizsgáló tudósok 2009-ben, nyolc évvel a szeptember 11-i terrortámadás után.

 

 

A tengerbiológusok Kanada partjainál vett bálnaszékletminták összetételét, illetve annak változásait elemezték, évekre visszamenőleg. Azt vették észre, hogy 2001 őszén hirtelen lezuhant a mintákban egy hormon koncentrációja, ez a hormon pedig a bálnák szervezetében a stresszel van erős kapcsolatban.

Az összefüggésre hamar rájöttek a tudósok, és a teóriájukat később egy másik, a bálnák hangját vizsgáló kutatás is megerősítette. A terrortámadás után biztonsági okokból leállították a teherhajó-forgalmat Észak-Amerika keleti partvidékén. A teherhajók motorjai éppen olyan, alacsony frekvenciájú zajokat keltenek a víz alatt, mint amilyenekkel a bálnák tájékozódnak, illetve kommunikálnak. A hajók átmeneti leállásával a zaj megszűnt, a bálnák pedig megkönnyebbültek, csökkent a stresszhormonszintjük.

A bálnák stressz-szintje pedig nem játék: kulcsfontosságú a veszélyeztetett állatok egészsége, reprodukciós kedve, szóval úgy általában a faj megmaradása szempontjából. Jelenleg nincsen semmiféle nemzetközileg elfogadott szabályozás, ami meghatározná, milyen mértékű zajjal terrorizálhatja az ember a tengerek élővilágát.

Forrás: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.