A Firefox új trükköket tanult

By | szeptember 11, 2014

firefox-logoAz inkrementális fejlesztés eredményeként új HTTP gyorsítótár szolgálja a böngészés gyorsaságát, és biztonság növelése érdekében a böngésző a webhelyek tanúsítványait a megadott hitelesítésszolgáltató tanúsítványához rendelheti.

 

 

Új gyorsítótár

A most megjelent Firefox egyik fő újdonsága az asztali és mobil verzión is a gyorsítótárat kezelő modul teljes kiváltása. Az új HTTP gyorsítótár gyorsabb működést ígér, hiszen okosan optimalizálja a forgalmat annak érdekében, hogy mihamarabb megkezdődhessen az oldal kirajzolása, lehetőséget biztosít a nagyobb méretű tartalmak előolvasására, eltárolja a nemrégiben használt válasz-fejléceket, miközben egyáltalán nem akasztja meg a böngésző fő végrehajtó szálát, és kevesebb memóriát is fogyaszt. A több mint egy év munkáját összefoglaló blogbejegyzés teljesítménytesztekkel is szolgál.

Gyorsabb JavaScript-végrehajtás

A másik teljesítmény érintő újdonság a generational garbage collection integrálása a böngészőbe, amely számos esetben javítja a JavaScript futtatási sebességet. Ennek megfelelően a házon belüli mérések szerint a IonMonkey és a többi fejlesztésnek köszönhetően a szintetikus tesztekben legalább a Chrome sebességét hozza a Firefox, sőt gyorsabb is nála. További részletek ebben a blog bejegyzésben.

Public key pinning

A Public key pinning segítségével a böngésző a megadott webhely tanúsítványát csak akkor fogadja el érvényesnek, ha az érvényesnek titulált hitelesítés szolgáltatótól származik. Ezzel csökkenthető az esélye a Man in the Middle, a közbeékelődéses támadásoknak a megadott webhelyekkel szemben, amelyekhez szándékosan vagy véletlenül tanúsítványok állítanak ki hitelesítésszolgáltatók. (Egy eset a múltból.) A Mozilla a következő verziókban sorra ad hozzá ilyen védendő webhelyeket a listájához, amelyek tanúsítványai kizárólag egy vagy több meghatározott hitelesítésszolgáltatóhoz tartozhatnak. A sort a Twitter és a Mozilla tanúsítványai nyitják, de hamarosan még több webhely kerülhet fel a listára. A fejlesztésről itt lehet többet olvasni. A továbbfejlesztési tervek között szerepel a HTTP Public Key Pinning (HPKP) támogatása, ahol a beépített listák mellett a böngésző a HTTP fejlécben is fogad hasonló információkat, így a lista dinamikusan bővül majd.

További fejlesztések

A felhasználók számára jobban látható fejlesztés, hogy a keresés immár megjeleníti a találatok számát, az alap helyi menüben képpel jelennek meg a leggyakrabban használt navigáció és újratöltés, valamint a könyvjelzőkhöz adás lehetőségei. Ugyanez a megjelenés fogadja a Firefox for Android felhasználóit is.

A jelszókezelőben eltárolt adatokról statisztikát kap a felhasználó.

Apróbb újdonságok

  • a Jelszókezelő és a Kiegészítők modul gyorsabbá vált
  • eltávolították és nem megbízhatónak minősítették néhány 1024 bites kulccsal rendelkező hitelesítésszolgáltató tanúsítványát
  • biztonsági hibajavítások
  • HiDPI támogatás a fejlesztői eszközökben
  • kódkiegészítés és inline dokumentáció a Scratchpadben

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Általános újdonságok a mobil verzióban

  • nyelvválasztás a böngészőprogramon belül
  • az előzmények menüből törölhetők lettek az előzmények
  • Gamepad API támogatása
  • az Android 2.2 és az ARMv6 támogatás kivezetése
  • népszerű weboldalak letisztultabb, üdébb megjelenítése

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonságihirdetmények.

A SeaMonkey 2.29-es aktuális verziója innen érhető el.

 

Forrás: ITcafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük