A Windows XP kivezetése kedvezett a PC-eladásoknak

By | április 10, 2014

chart-pcAz első negyedévben a Windows XP operációs rendszer lecserélése miatt a korábban jelzett 5,3 százaléknál kisebb mértékben, 4,3 százalékkal csökkent a személyi számítógépek értékesítése a világpiacon – közölte az amerikai  (IDC) számítástechnikai és távközlési piackutató vállalat.

Az első negyedévben 73,4 millió személyi számítógépet (PC) értékesítettek a világpiacon. A lakossági és feltörekvő piaci PC-kereslet csökkenését némileg ellentételezte a telített fejlett piacokon a személyi számítógépek iránt jelentkező kissé megemelkedett vállalati kereslet.

 

A vállalatok személyi számítógépek iránti keresletének megnövekedése a Windows XP operációs rendszer gyártói támogatásának közelgő megszűnésével hozható összefüggésbe, mivel lecserélik a régi, XP-s gépeket.

“A világpiaci PC eladások immár a nyolcadik egymást követő negyedévben csökkentek, részben a technológiai váltás, a táblagépek és az okostelefonok által támasztott konkurencia miatt” – mondta Loren Loverde alelnök, az IDC “Worldwide PC Trackers” elemzésének vezetője. Kifejtette: gazdasági oldalról már a stabilizálódás és a javulás jelei észlelhetők, bár a folyamat lassú és nem lehet arra számítani, hogy egyhamar megoldódna a szuverén adósságválság, vagy a kínai gazdasági növekedés üteme visszatérne a korábbi szintre. Úgy vélte, nem valószínű, hogy megállna az átállási folyamat a mobil eszközökre. Igaz, a táblapiaci telítettség közeledtével a mobil eszközök PC-piaci eladása is lassulni fog, amint az a fejlett piacokon már látható is. Összességében a személyi számítógép piac stabilizálódására lehet számítani a növekedés elenyésző lehetőségével – fejtette ki az IDC szakembere.

Az első negyedévben a legtöbb személyi számítógépet a Lenovo értékesítette és ez a cég növelte az eladásait is a legnagyobb mértékben 2013 első negyedévéhez képest. Ezzel pedig átvette a piacvezető szerepét a Hewlett-Packardtól.

A Lenovo 12,962 millió személyi számítógépet adott el az első negyedévben, 10,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban és ezzel 17,7 százalékos piaci részesedésre tett szert az egy évvel korábbi 15,3 százalék után.

Az értékesítési rangsorban a második, a Hewlett-Packard 12,557 millió személyi számítógépet értékesített, 4,7 százalékkal többet, mint 2013 első negyedévében. Piaci részesedése 17,1 százalékra nőtt 15,6 százalékról.

A harmadik legtöbb készüléket 9,856 milliót a Dell értékesítette az idei első negyedévben és vele zárult be a gyártóknak az a hármas csoportja is, amely növelni tudta személyi számítógép eladásait. Az összes többi gyártó eladásai csökkentek. A Dell eladásainak 9,3 százalékos növelésével 13,4 százalékos piaci részesedésre tett szert az idei első negyedévben a tavalyi 11,7 százalék után.

Az Acer eladásai 20,2 százalékkal, az ASUS eladásai 8,1 százalékkal, az összes többi gyártóé pedig együttesen 13,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyihoz képest.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.