Hogyan hozzunk létre egy WordPress által hosztolt blogot?

By | március 14, 2014

wordpress-hostingA WordPress-ben alapvetően kétféleképpen tudunk blogot létrehozni. Választhatjuk azt, hogy egy WordPress által hosztolt blogot kívánunk használni, de dönthetünk úgy is, hogy saját magunk fogjuk hosztolni a blogunkat. Ebben a cikkben néhány lépésben összeszedünk mindent, amit az előbbiről tudni kell.

 

 

WordPress által hostolt blog létrehozása

 1. Döntsük el, hogy megfelel-e az igényeinknek, ha a WordPress hosztolja a blogunkat! Ha online szeretnénk tartalmat megosztani, akkor valószínűleg egy WordPress.com accountra lesz szükségünk. A WordPress elvégzi helyettünk a kódolással és a hosztinggal kapcsolatos feladatokat, így nekünk csak annyit a teendőnk, hogy feltöltjük a tartalmat. Érdemes megjegyezni, hogy a WordPress.com-on nem jutunk pénzhez az oldalunkon levő hirdetésekből. Erre csak akkor tehetünk szert, ha saját magunk hosztoljuk az oldalt.
 2. Hozzunk létre egy accountot. Az accounthoz szükségünk lesz egy érvényes e-mail címre. Ha ez megvan, akkor meg kell adnunk a felhasználónevet, a jelszót és a blog webcímét. Ha ingyenes blogot akarunk létrehozni, akkor az oldalunk teljes neve így fog kinézni: <oldalunkneve>. wordpress.com. Éves díj megfizetése esetében arra is lehetőségünk van, hogy egy olyan közvetlenebb URL-t válasszunk, ami végződhet . com-ra, .net-re, vagy akár .org-ra is.
 3. Végezzük el a beállításokat. Miután létrehoztuk az accountunkat, azonnal a blogunk Vezérlőpultja elé kerülünk. Itt tudjuk meghatározni a blogunk kinézetét, és azt, hogy összességében milyen benyomást keltsen a látogatókban. Kattintsunk a beállítások gombra a Vezérlőpult bal oldali menüjében.
  • Adjuk meg a címet. Az oldalunk címe az lesz, ami a blogunk tetején és a böngésző fejlécében megjelenik. A cím megváltoztatása nincs hatással az URL-re.
  • Adjuk meg a tagline-t. A tagline a blogunk rövid leírását jelenti.
  • Állítsuk be az e-mailt. Erre az e-mail címre fog érkezni minden komment moderációval kapcsolatos e-mail.
  • Állítsuk be a blogunk időzónáját. Az alapértelmezett időzóna a Greenwich-i, tehát ehhez hozzá kell majd adnunk egy órát.
  • Állítsuk be a dátum- és időformátumot. A beállított formátum fogja meghatározni, hogy hogyan jelenik meg az idő és a dátum a blogposztokban és a kommentekben.
 4. Változtassuk meg a témát. Alapértelmezetten a blogunk az általános WordPress témával fog megjelenni. A témát úgy változtathatjuk meg, ha a Vezérlőpulton belül a Megjelenés (Appearance) menüpontra kattintunk, és ezután kiválasztjuk a Témák opciót. Itt óriási mennyiségű ingyenes és fizetős témák közül választhatunk.
 5. Szabjuk személyre a kiválasztott témát. Miután kiválasztottuk a témát, könnyedén az igényeinkhez tudjuk igazítani, ha a Vezérlőpult Témák szekciójában a Személyre szabás (Customization) gombra kattintunk. Itt meg tudjuk változtatni a színt, a fejléc képet, a hátteret és még sok mást is.
 6. Adjunk hozzá Widgeteket a bloghoz. A Widgetekkel lehetővé válik, hogy olyan eszközöket adjunk hozzá az oldalsávhoz, amik külső forrásból szereznek be bizonyos információkat. Például hozzá tudunk adni a bloghoz egy Twitter Widgetet, ami megmutatja a legújabb Twitter posztjainkat a blogunkon.
  • Kattintsunk a Megjelenésre (Appearance) a Vezérlőpulton belül és válasszuk ki a Widget opciót. Az Elérhető Widgetek (Available Widgets) szekcióból kiválaszthatjuk azt a Widgetet, amit installálni szeretnénk. Húzzuk át azt a Widgetet, amit használni akarunk a blog azon részére, ahol azt szeretnénk, hogy megjelenjen. Ha a Widget melletti nyíl alakú gombra kattintunk, akkor meg tudjuk nyitni a konfigurációs beállításokat.
 7. Hozzuk létre az első posztunkat. Nyissuk meg a Vezérlőpultot és válasszuk ki a Posztok (Posts) opciót a menüből. Kattintsunk az Új hozzáadása (Add New) gombra a poszt szerkesztő előhívásához.
  • Igyekezzünk olyan posztcímet adni, amik megragadja a látogatók figyelmét és a bejegyzés elolvasására invitálja őket.
  • Az első posztban köszöntsük a látogatóinkat. Tájékoztassuk az olvasókat, hogy mi a célunk ezzel a bloggal és, hogy milyen tartalmat kívánunk publikálni a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.