Így válaszhatsz biztonságos jelszót magadnak adataid védelméhez

By | augusztus 18, 2014

passwordAz online felhasználói fiókokat és az értékes személyes adatokat jelszavak védik, ezek megfelelő kialakítására és tárolására gondosan ügyelnünk kell. Jó jelszóválasztással jelentősen csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy kiberbűncselekmény áldozatává váljunk. Az alábbi útmutató segítségével erős jelszavakat hozhatunk létre online fiókjainkhoz.

Sokféle tevékenységre használjuk manapság az internetet: bankolunk, vásárolunk, információt keresünk és kapcsolatokat építünk a világhálón. Az utóbbi években hatalmas növekedésen mentek keresztül a közösségi weboldalak, a Facebook, a Twitter és a többiek, amelyeken egyaránt megosztjuk személyes adatainkat, kedvenc zenéinket és fotóinkat.

Sajnos azonban minél több személyes adatot teszünk online elérhetővé, annál inkább kitesszük magunkat a személyiséglopás veszélyének, amelynek során a csalók bizalmas személyes adatokat szereznek meg, majd ezek birtokában az áldozat nevében vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat a neten. Például bankszámlát nyitnak, hitelkártyát rendelnek, jogosítványt vagy útlevelet váltanak ki vagy egyszerűen csak pénzt lopnak az áldozat bankszámlájáról.

Így válasszunk biztonságos jelszavakat

  • Jelszavaink legyenek megjegyezhetők, így nem szükséges leírnunk vagy egy számítógépes fájlban tárolnunk őket (ne felejtsük el, hogy ezt a fájlt kiberbűnözők ellophatják).
  • A jelszavakban legyenek vegyesen kis- és nagybetűk, számok, valamint nem alfanumerikus karakterek (például írásjelek).
  • Kerüljük a jelszavak újrafelhasználását, vagyis ne alkalmazzunk ‘jelszó1’, ‘jelszó2’, ‘jelszó3’ stb. változatokat különböző online fiókjainknál.
  • Ha lehetséges használjunk “jelkifejezést” egyetlen szó helyett.
  • Ugyanazt a jelszót ne használjuk különböző fiókoknál. Ha egy kiberbűnöző megfejti a jelszót az egyik fióknál, hozzáférhet vele az összes többihez.

Így tarthatjuk biztonságban jelszavainkat

  • Ne használjunk nyilvánvaló jelszavakat, amelyek könnyen kitalálhatók, mint például a házastársunk, gyerekünk vagy házi kedvencünk neve, autónk rendszáma, irányítószámunk stb.
  • Ne osszuk meg a jelszavunkat senkivel. Ha egy cég kapcsolatba lép velünk telefonon, és a jelszavunkat kéri, ne adjunk meg neki semmilyen személyes információt. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki van a vonal másik végén.
  • Ha egy online áruház vagy bármely webhely e-mailes megerősítést küld, benne egy új jelszóval, jelentkezzünk be újra, és azonnal változtassuk meg a jelszavunkat.
  • Ellenőrizzük, hogy internetbiztonsági szoftverünk blokkolja-e a kiberbűnözők jelszavaink ellopására irányuló próbálkozásait.
  • Ha nem tudunk megjegyezni sok bonyolult jelszót, vegyük fontolóra egy jelszókezelő program – például a Kaspersky Password Manager – telepítését, amely biztonságosan eltárolja összes jelszavunkat, nekünk csupán egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk.

Forrás: pcforum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.