Kanadai felhőtátvonulás

By | január 30, 2014

x

„Non-US cloud-based companies” – azaz nem az Egyesült Államokban bejegyzett felhő alapú szolgáltatást nyújtó vállalatok. Ez a kifejezés egyre többször fordul elő amerikai vállalatok Google kereséseiben, ami egyértelműen a júniusban Edward Snowden által kirobbantott PRISM- botránynak köszönhető. Miután kiderült, hogy az Egyesült Államok által felállított NSA (Nemzetbiztonsági Hivatal) 2007 óta gyakorlatilag mindenről és mindenkiről minden interneten tárolt adatot begyűjt, az egyéni és a vállalati felhasználóknak is megrendült a hite az amerikai, felhő alapú szolgáltatást nyújtó vállalatok biztonságosságával kapcsolatban.

A botrány kirobbanása után az amerikai vállalatok elkezdték keresni a lehetséges alternatívákat az eddigi felhő alapot nyújtó partnereik helyett. A legkézenfekvőbb megoldásnak a szomszédos Kanada tűnt. Az égető kérdés az volt, hogy Kanadában elkerülhető-e az Egyesült Államokban tapasztalt állami kontroll az interneten tárolt adatok felett. Az amerikai állami adatgyűjtést a 2001-ben Bush elnök által jóváhagyott Patriot Act teszi lehetővé. A törvény szerint az állam különféle szervei (pl. az NSA vagy a CIA), a terrortámadások megfékezésének érdekében, bírói végzés nélkül figyelhetik bárki telefonhívásait, e-mailjeit, online működését. Kanadában a törvények nem teszik lehetővé az állami szerveknek a magáninformációk megfigyelését-gyűjtését, csakis bírói végzéssel alkalmazhatnak hasonló módszereket. Ugyanígy az Európai Unióban sem férhetnek hozzá idegenek a saját adatainkhoz, sőt az EU adatvédelmi irányelve korlátozza a személyes adatok Európán kívülre való exportálását is.

A kanadai felhő alapú szolgáltatást nyújtó vállatok gyorsan észrevették a kínálkozó lehetőséget és lecsaptak a dilemmába került amerikai vállalatokra. A júniusi botrány óta tömegével jelentek meg újonnan alapított kanadai vállalatok, amik testreszabott ajánlatokkal és a törvények által biztosított nagyobb biztonsággal rengeteg amerikai vállalatot csábítottak át a Kanadában található felhők használatára.

y

Még az olyan amerikai nagyvállalatok mint a Microsoft, az Amazon, vagy a Google is észrevette az ügyfélkörének csökkenését, míg kanadai versenytársaik már egy hónappal a Snowden szivárogtatás után érzékelték a növekedést. Szakértők szerint a jelenlegi 10-20%-os amerikai részesedés még idén jelentősen csökkenni fog. Kanadai mintára európai vállalatok növekedésére is szép számmal van példa, nem ritkák a 40-50%-os növekedések sem a június előtti partnerekhez képest. Az Európai Unió szigorú irányelvei miatt a PRISM-botrányhoz hasonló eset elő sem fordulhatott az európai szolgáltatóknál, ráadásul az adatexportálásra vonatkozó külön törvények miatt még a kanadainál is nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat. Az EU irányelveihez illeszkedve természetesen a Rackhost szolgáltatásai mellé is magas megbízhatóságot és biztonságot kap, ha minket választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük