Kína drasztikusan megoldásokkal hoz létre piacot az új operációs rendszerének.

By | augusztus 25, 2014

COSA Microsoft Windows 8-t, a Microsoft Office-t és az Apple termékei nem kívánatosak lettek a Kínában. A kormány ugyan is a hivatalokból és az állami intézetekből kitiltotta a világ legnépszerűbb termékeit. 

 

 

Az egész történet azzal kezdődött, hogy Kína betiltotta a kormányzati szerveknek, hogy az újonnan beszerzett gépeken telepítsék a Microsoft Windows 8-t. Az indok nem volt meggyőző: “a számítógépes rendszerek biztonságosságának a Windows XP [támogatásának] leállítása utáni biztosításával”. Ezek után úgy döntött, hogy a Microsoft Office-t is betiltja. Mondván “a szoftver kémprogramot tartalmaz, aminek segítségével az amerikaiak folyamatosan információkat gyűjtenek a kínai polgárokról”. Ez szintén egy furcsa indoknak tűnik, hiszen az Office a világon az egyik legnépszerűbb szoftver és még soha egy ország sem jött elő hasonló felvetéssel. Azonban a Kínai kormány nem állt meg itt és nemrégiben az Apple termékeit (telefonjait, táblagépeit és számítógépit) is kitiltotta a hivatalokból és állami intézetekből. Az indok szerint most itt talált “leselkedő ármányt”. Ami szintén a már jól bevált magyarázatra hasonlít „Nem biztonságosak és kémprogramok tartalmaz”.

Nos, ezek eléggé drasztikus lépések voltak. A Kínai lakosság számára az talán megnyugtató lehet, hogy csupán a hivatalokból és állami intézetekből lettek kitiltva a Microsoft és az Apple. Azonban a jövőre nézve még bármi bekövetkezhet.

Mindezek után jött a hír, hogy Októberben kijön az új kínai operációs rendszernek az első kiadása. A neve “China Operating System” röviden csak “COS”. Célja természetesen mi más lehetne mint, hogy leváltsa a Windows-t és az Androidot. Miután a kormány okosan mind a Microsoft mind az Apple termékeit kitiltotta a kormányzati szervezetekből így a jövőre nézve már csak egyetlen alternatíva maradt a hivatalok előtt. Megvenni a most készülő “China Operating System”-t.

Vajon valóban nem biztonságosak és kémprogramot tartalmaznak az Apple és a Microsoft termékei? Sokkal inkább valószínű, hogy a Kínai kormány így csinált piacot az új operációs rendszere számára.

Forrás: PC Fórum

Cikkek:

– Betiltották a Windows 8-at Kínában

– A Windows után a Microsoft Office-t is betiltotta a kormányzat Kínában

– Betiltotta az Apple eszközök használatát a kínai kormányzat

– Ősszel jön a kínaiak Windows- és Android-gyilkos operációs rendszere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.