Mekkora is az a felhő?

By | január 30, 2014

200433919-001A nagyon is közeli jövőben, ahol az internetet bárhonnan, bármikor elérhetjük, nem fog számítani, hogy milyen számítógépünk van, és hogy mekkora annak a tárhelye. Minden dokumentumunk, zenénk, fotónk, lényegében az egész életünk felhőn fog tárolódni.

Legalábbis ez az, amit az informatika nagyjai, a Google, az Amazon, az Apple, vagy a Microsoft gondolnak, hiszen mindannyian folyamatosan rengeteget fejlesztenek a felhő alapú tárhelyeiken és szolgáltatásaikon. Az óriási szerverparkjaikkal ezek a vállalatok elképzelhetetlenül nagy tárhelyet képesek a felhasználóknak nyújtani. Feltehetjük az egyszerű kérdést, mégis mekkora ez a globális, felhő alapú tárhely?

Az igazság szerint nagyon nehéz lenne pontosan megmondani. A nagyvállalatok nem szívesen beszélnek a kapacitásaikról, félnek, hogy a versenyelőnyük elvesztésétől. Pontos adatok híján nagyon nehéz megmondani a nemzetközi felhő nagyságát, de néhány kisebb utalásból durván megbecsülhetjük azt.

A Facebook-nál saját bevallásuk szerint, jelenleg nagyjából 100 petabájtnyi adatot tárolnak. A Microsoft a Hotmail szolgáltatásáról hintette el, hogy jelenleg 100 petabájt adatnál tart. A nemrég újjáalakult Megaupload még „csak” 25 petabájtnál tart. Az Amazon a tárolt adatok méretét nem, de mennyiségét elárulta. Jelenleg kb. 900 milliárd elemet tárolnak, ha az egyes elemek méretét átlagosan 100 kilobájtnak vesszük, akkor 90 petabájtnyi adat található a saját felhőjükön. A Dropbox 10 petabájt körül járt egy évvel ezelőtt, azóta megnégyszereződött a felhasználóik száma, így legalább 40 petabájtra tippelhetjük őket jelenleg. Ha azt feltételezzük, hogy a legnagyobb felhő alapú szolgáltatást végző vállalatok (Facebook, Google, Amazon, Microsoft) 300 petabájtnyi (kb. 300000000 gigabájt) adatot tárolnak, akkor az egész világra kiterjedő felhő nagysága elérheti az 1 exabájtnyi méretet is (kb. 1 000 000 000 gigabájt). Ez egy félelmetesen nagy méret, főleg ha szembe állítjuk azzal, hogy kutatók szerint az emberiség összes dokumentált adata nem lehet több 5 exabájtnál. Hogy még könnyebb legyen elképzelni ezt a hihetetlen méretet összegyűjtöttünk rá néhány példát:

1 exabájt=

  • 4 millió notebook merevlemeze
  • 16 millió okostelefon merevlemeze
  • 210 millió HD mozifilm
  • 1,6 milliárd album
  • 180 milliárd nagy felbontású fénykép
  • 360 milliárd mp3
  • 760 milliárd floppy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.