Rackhost Péntek

By | október 10, 2014

Fehér Tábla - 10.10Ezen a héten folytatjuk a múlthéten már elkezdett webtárhelyes cikkünket. Így most itt a 2-ik rész – Rackhost Péntek

 

 

Mi az a sávszélesség és mennyire van szükségem?

Sávszélesség alatt azt az adatmennyiséget értjük, amit a látogatók le tudnak tölteni a honlapunkról. Könnyedén ki tudjuk számolni, hogy mekkora sávszélességre van szükségünk, ha figyelembe vesszük az egyes aloldalak méretét és azt, hogy előreláthatóan mennyi látogatóval tudunk számolni.

Vegyünk egy példát. Tegyük fel, hogy van egy honlapunk, ahol egy átlagos oldal 2 kB helyet foglal el. Ha ehhez még hozzávesszük az oldallal együtt járó grafikai elemeket is, akkor még hozzá kell adni 5 kB-ot. Továbbá arra számítunk, hogy a honlapunknak naponta 100 látogatója lesz, akik átlagosan 3 aloldalt néznek meg. Ebben az esetben a havi szükségletünk: (2 kB+5 kB) * 100 látogató * 3 oldal * 30 nap = 63 MB.

Amennyiben a honlapunk túllépi a havi sávszélesség-limitet, úgy külön felárat kell fizetnünk az extra forgalom után. Éppen ezért érdemes előretervezni, és el kell kerülnünk az olyan szolgáltatókat, akik nem bocsátanak rendelkezésünkre elegendő sávszélességet.

Előfordulhat, hogy találkozunk olyan cégekkel, akik korlátlan sávszélességet kínálnak. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nincs korlátozva az elérhető sávszélesség, ezért ha ilyen szolgáltatást választunk, akkor egyáltalán nem kell aggódnunk a havi limit túllépése miatt.

Mi az a web szerver?

A web szerverek web hosting cégek által létesített számítógépek, amiket jellemzően adatközpontoknak (data center) nevezett helyeken hoznak létre. A web szerverek egyetlen célja az, hogy honlapokat tároljanak, amíg nem jön egy látogató, ekkor pedig megjelenítik az oldal tartalmát a látogató böngészőjében. Egy szervernek legalább néhány tucat, ha nem több száz, kérést kell egyszerre kezelnie. Az, hogy egy adott szerver hány oldalt képes egyszerre ellátni, sok tényezőtől függ. Figyelembe kell többek között venni a szerver hardware-ét és azt, hogy milyen népszerűek az üzemeltetett oldalak.

Még a legjobb hardware-rel rendelkező szerver sem megy semmire egy jól megírt software nélkül, ami megcsinálja a munka oroszlánrészét. A web szerverek kulcs programjait ugyancsak szervernek nevezik, vagy pedig deamonnak. A legtöbb web hostingra használt szerveren állandóan fut legalább három fajta software:

– egy HTTP vagy web szerver, ami a honlapok fenntartását szolgálja

– egy FTP szerver (fájlok feltöltésére), és egy, vagy több e-mail szerver

– egy adatbázis szerver (az oldal működtetéséhez nélkülözhetetlen információkat tárolja)

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség web szerverekre? Nem lenne egyszerűbb otthonról működtetni a honlapunkat? Nagyon jó oka van annak, hogy ez nem lehetséges.

A legtöbb internet szolgáltató kifejezetten megtiltja az ügyfeleinek, hogy bármilyen webbel kapcsolatos szervert futtassanak az otthoni hálózatukról. Ha mégis így tennénk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a szolgáltatásunkat felfüggesztik, vagy akár meg is szüntethetik. De ha idáig nem is fajulna a dolog, akkor is figyelembe kell venni a feltöltési sebességünket. Bár a szélessávú internet kapcsolat folyamatosan gyorsul, a feltöltési sebesség még mindig csak tizede vagy huszada a letöltési sebességnek.

Amikor az otthoni gépünkről futtatunk egy szervert, akkor a feltöltési sebességünk határozza meg, hogy mások, akik ellátogatnak az oldalunkra, összesen mekkora sebességgel tudnak letölteni. Nagy esély van rá, hogy csak 1-2 MBites sebességet tudunk kínálni, és ha például olyan honlapot akarunk üzemeltetni, amin képek is vannak, akkor ezt a pár megabitet könnyedén föléli már néhány látogató is.

Egy profi web hosting szolgáltató viszont akár 10.000 MBites kapcsolatot is kínálhat. Még egy 100 MBites otthoni kapcsolat is vagyonba kerülne, nemhogy egy ilyen gyors. A web hosting szolgáltató viszont ennek az árnak a töredékéért képes csúcssebességű szervert kínálni.

Ezen túlmenően, a legtöbb az otthoni hálózat távolról sem elég megbízható ahhoz, hogy honlapot lehessen üzemeltetni róla. Ha azt akarjuk, hogy a látogatók a nap 24 órájában hozzáférjenek az oldalunkhoz, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy akadozzon az internet kapcsolatunk, vagy pedig azt, hogy a szolgáltatónk karbantartás miatt ideiglenesen megszakítsa azt.

Azt is számításba kell venni, hogy a huzamosabb használat miatt megnő az esélye annak, hogy meghibásodik a számítógépünk és ki kell cserélni a tönkrement alkatrészeket, és akkor még nem is beszéltünk az áramszámláról.

7 kérdés a webhosting szolgáltatással kapcsolatban

Mikor elérhető a technikai támogatás?

Ha hosszú órákat akarsz a honlapodon dolgozni munkaidő után vagy akár hétvégén is, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy az ügyfélszolgálat ugyanúgy elérhető, mint munkaidőben. Fontos, hogy ne csak egy automatikus e-mail legyen a reakció a szolgáltató részéről, hanem a probléma tényleges kezelése. Nézd meg, hogy mit mond a szolgáltató, aztán teszteld le saját magad. Próbálj meg felmenni élő-chatre szombaton vagy telefonálj be valamelyik este. Ha a cég minőségi szolgáltatást kínál, akkor képes lesz felnőni saját ígéreteihez.

Milyen szintű a biztonság?

A szolgáltatónak van saját adat központja vagy mástól bérli azt? Bármi is a helyzet, rá kell kérdezni arra is, hogy a szerverek 24 órás megfigyelés alatt vannak-e. Áramszünet esetén rendelkeznek-e tartalék áramforrással? Az adataim biztonságban vannak? Van-e tűzfal? Megfelelő biztonság nélkül az egész szolgáltatás értéktelen.

Megtarthatom-e a domain nevet?

Fontos része a honlap elindításának a domain név kiválasztása. Ennek mindenekelőtt könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. Ha találtál olyat, ami tetszik és elérhető, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy akkor is továbbviheted magaddal, ha egyszer szolgáltatót váltasz.

Milyen az a szerződés, amit aláíratnak veled?

A legfontosabb az, hogy tisztában legyél azzal, hogy mik a lehetőségeid, ha fel akarod bontani a szerződést és ez milyen esetekben lehetséges. Van-e pénz-visszatérítési garancia, és ha igen, akkor hány napra vonatkozik? Súlyos összeget kell kifizetnem, ha nem vagyok elégedett a szolgáltatással és fel akarom bontani a szerződést?

Mekkora tárhelyet és sávszélességet kínálnak?

A legtöbb top webhosting szolgáltató korlátlan sávszélességet és tárhelyet ígér, ami nyilván nagyon csalogatóan hangzik, de valójában teljesen felesleges, mivel egy átlagos honlap 50 MB tárhelyet használ, 100 MB segítségével pedig már egészségesen lehet növekedni. Ennél több csak akkor kell, ha arra számítunk, hogy a honlap különösen sűrű forgalmat fog generálni.

Milyen eszközök érhetők el?

Bár rengeteg olyan nyílt forráskódú software van, ami minőségben sem hagy maga után kívánni valót, de mégis könnyebb az élet, ha a szolgáltató profi eszközöket biztosít. Egy magára valamit is adó szolgáltató meg fogja adni azokat az eszközöket, amik szükségesek ahhoz, hogy felépítsd, növeld és fenntartsd a honlapodat. Bizonyosodj meg afelől, hogy a vezérlőpult könnyen használható (ha elérhető, akkor nézz meg róla egy demót) és, hogy támogatja azokat a multi-médiás vagy e-kereskedelmi funkciókat, amikre most van szükséged, vagy szükséged lehet a jövőben.

Van-e valamilyen pluszköltség?

Derítsd ki, hogy felszámolnak-e pluszköltséget olyanokért, mint például a telepítés, a karbantartás, e-kereskedelem, extra e-mail vagy technikai támogatás. A szolgáltatók javarésze nyílt kártyákkal játszik e tekintetben, de ha a kinézett szolgáltató nem fárasztja magát az őszinteséggel, akkor legalább megkönnyítette a döntést.

Jó befektetés-e az olcsó hosting?

Amikor az ár kerül szóba, akkor a hosting pont ugyanolyan, mint bármi más, amit pénzért lehet kapni. Az ember hajlamos az árcédulát megnézve meghozni a döntést, hiszen ki ne akarna hosszas keresgélés után egy jó üzletet kötni?

Azonban a „jó üzlet” gyakran egyáltalán nem az, mint aminek látszik. Nincs ez másképp a hosting világában sem. Lehetséges, hogy egy olcsó webhosting szolgáltató közel sem fogja azt nyújtani, mint amit az ügyfél a szerződés aláírásakor remélt. A költséges hibák elkerülése érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:

„Korlátlan” tárhely

A legtöbb olcsó webhosting szolgáltató kínálatában előfordul ilyen vagy olyan formában a „korlátlan” szó, de ez alól általában úgy bújnak ki, hogy külön meghatározzák, hogy mi az „elfogadható használat” és mi a „túlhasználat”, utóbbiért pedig felárat számolnak fel. Ezért mindig meg kell nézni, hogy a szolgáltató kritériumai szerint mi számít „túlhasználatnak”, és mi történik túllépés esetén.

Bannermentes környezet

Bár nagyon kellemes dolog, ha az embernek nem kell állandóan villogó bannerekre meredni böngészés közben, azonban az olcsó webhosting szolgáltatók többsége nehezen tudja magát ehhez tartani, bármit is ígértek előzőleg, mivel ezen szolgáltatók bevételének nagy része a hirdetésekből folyik be. Ezért vagy nem képesek teljesen bannermentes környezetet kínálni, vagy pedig azt kockáztatják, hogy csődbe mennek, akkor pedig az ügyfél is pórul jár, hiszen pillanatok alatt semmivé lesz a nehéz munkával kiépített látogatóbázis.

Installálási költségek és fizetési módok

Ha egy szolgáltató csak a PayPal-en keresztüli fizetést vagy csak csekket fogad el, akkor valószínű, hogy nem lehet vele hosszú távra tervezni. Az elismert szolgáltatók elfogadják a népszerűbb hitelkártyákat, mivel ez a legbiztonságosabb módja a fizetésnek és utólag is meg lehet tárgyalni a felmerült költségeket. Ha utána nézünk egy olcsó szolgáltatónak, akkor érdemes rákérdezni, hogy van-e installálási költség, mert efelett könnyen el lehet siklani.

Fájlméret és letöltés korlátozások

Néhány olcsó szolgáltatást kínáló cég korlátozza a fájlok méretét és letöltést, ami problémát jelenthet az oldalra látogatóknak, hiszen a korlátozások miatt nem biztos, hogy megjelenik nekik minden grafikai elem és minden funkció. Emellett abban is meg kell bizonyosodni, hogy a processzort sem érintik olyan korlátozások, amik befolyásolják terveinket.

Jó esély van arra, hogy egy olcsó webhosting szolgáltató nem fog garanciát adni a folyamatos működésre és nem fogja biztosítani a 24 órás ügyfélszolgálatot, ami nagyon megnehezíti a zavartalan működést, hiszen ha leáll az oldal péntek délután, akkor csak hétfőn lehet tenni ez ügyben valamit. Minden egyes céget, ami olcsó szolgáltatást kínál alaposan meg kell vizsgálni, azonban nem minden olcsó szolgáltatás szükségszerűen rossz, van arra is esély, hogy egy nagyon jó üzletet fogjunk ki.

Linux-hosting

Ahogy a Windows, úgy a Linux is egy széles körben népszerű operációs rendszer. Népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, tehát szabadon lehet beszerezni, megosztani, változtatni rajta és, ha az embernek úgy tartja kedve, akkor tovább is adhatja. Ezen tulajdonságok összessége teszi a Linux-hostingot kézenfekvő választássá.

A Linux mellett szól az is, hogy könnyen beszerezhető és probléma nélkül fut a legtöbb PC-n, laptopon és más gépeken is, emellett pedig lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy teljes mértékben kihasználják a nyílt forráskódú megoldások széles repertoárját.

A Linux-hosting rendkívül hatékony, köszönhetően annak a számos funkciónak és hozzáférhetőségi lehetőségeknek, amit kínál. A Linuxszal a felhasználó képes hozzáférni olyan szoftverekhez és platformokhoz, mint például a PHP, a MySQL, a Python vagy az XML. Ezeknek a nyílt forráskódú megoldásoknak az integrálása a honlap hosting szolgáltatásába azt eredményezi, hogy a végkifejlet ugyanúgy, vagy legalábbis nagyon hasonlóan fog kinézni, mintha Windows alatt készült volna. Azonban van egy jelentős különbség.

A Linuxos webhostinghoz jár egy forráskód is. Ez az a programozó szoftver, amit a rendszer arra használ, hogy lehetővé tegye a számítógépnek a szükséges programozási nyelvnek a dekódolását és megértését. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználó szabadon tudja módosítani vagy akár fejleszteni a rendszert annak érdekében, hogy azt a saját igényeihez igazítsa. Ezáltal válik lehetővé, hogy saját fejlesztéseket lehessen végrehajtani, vagy ha felmerül egy probléma, akkor azt is házon belül lehet orvosolni. Ezek végrehajtásához még csak le se állítani a szolgáltatást és alapvetően is jellemző a Linuxra, hogy a rendszer szinte soha nem omlik össze.

Azt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb Windowson használt szoftver nem kompatibilis a Linuxszal. Viszont jelentős erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy hasonló szoftverek jöjjenek létre Linuxra is. Ezenkívül a Linuxos webhosting szolgáltatók is olyan eszközöket és böngészőket alkalmaznak, amik nagyon hasonlítanak Windowsos társaikhoz.

A legfontosabb dolog a Linux-alapú webhostinggal kapcsolatban az, hogy gond nélkül elfut számítógépek, processzorok és egyéb eszközök széles skáláján.

A Linux tökéletes választás mindenféle cégnek és szervezetnek, mivel a rendszer egyáltalán nem drága és egyáltalán nem olyan nehéz kezelni, mint azt az ember első látásra gondolná. Éppen ezen előnyei miatt a hazai cégek is előszeretettel választják a Linuxot.

A Linux-hosting egy olcsó és elérhető választás, ami az emberek többségének igényeit garantáltan kielégíti.

Köszönjük, hogy ezúttal is megtiszteltél figyelmeddel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.