Sony Playstation 4

By | január 30, 2014

letöltés2013 novemberben startol az új Sony Playstation 4 játékkonzol, a kérdés már csak az, hogy ebből is terveznek-e szuperszámítógépet építeni, úgy, mint az elődökből?

2000 decemberében látott napvilágot a hír, mely szerint Irak 4000 darab Playstation 2-t importált az Amerikai Egyesült Államokból annak érdekében, hogy különböző hadászati célokra felhasználható szuperszámítógépet építsen. Az angol hírszerzés ugyan elvetette a hír igazságtartalmát, azonban azt ők is elismerték, hogy már 12-15 darab ilyen típusú konzol elegendő lehet egy UAV (pilóta nélküli repülőgép) működtetéséhez alkalmas számítógép létrehozásához.

Tíz évvel később, 2010-ben, az Amerikai Egyesült Államok Légiereje valóban létrehozott egy szuperszámítógépet [http://www.escapistmagazine.com/news/view/105767-U-S-Air-Force-Finishes-PS3-Supercomputer-of-Epic-Proportions] Playstation játékkonzolokból, azonban ők már a következő generációs Sony Playstation 3-at használták fel ehhez. A Condor Cluster névre hallgató szuperszámítógép 500 trillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes (TFLOPS), melyhez 1760 darab konzol összekötésére volt szükség. A szuperszámítógép mindössze 2 millió dollárjába került a Légierőnek, ami 10-20%-a egy hagyományos konstrukció költségeinek, továbbá a Condor Cluster tized annyi energiát használ, mint egy másik hasonló teljesítményű számítógép.

A következő Playstation generáció november 13-án kerül a boltok polcaira [http://www.techradar.com/news/gaming/consoles/ps4-release-date-news-and-features-937822] 399 dolláros egységáron.  Az eddigi információk alapján a játékkonzolban egy 8 magos AMD processzor, egy 1.84 TFLOPS teljesítményre képes AMD Radeon GPU, valamint 8 GB GDDR5 memória fog helyet kapni az 500GB merevlemez terület mellett [http://hu.playstation.com/ps4/playstation-4.html]. A kérdés már csak az, hogy az új Playstation 4 lesz-e olyan megbízható, mint elődjei?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.