Miért ne töltsünk fel videót a WordPress-re?

By | február 21, 2014

Melting WordPress LogoHa hozzáadunk egy videót a honlapunkhoz, akkor az mindenképpen megnöveli rajta levő tartalom értékét, és sokkal valószínűbb, hogy látogatók valamilyen formában reagálni fognak rá. Mégis, a legtöbb WordPress felhasználó inkább az olyan külső szolgáltatásokat részesíti előnyben, mint például a YouTube, vagy a Vimeo. Ez természetesen nem azért van, mert a WordPress-re nem lehet közvetlenül videókat feltölteni, egyszerűen csak nem célszerű. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy miért van ez így.

 

 

Feltöltés vs. Beágyazás

Mielőtt belevágnánk fontos tisztázni, hogy mi a különbség a videó feltöltése és beágyazása között.

A videó feltöltése azt jelenti, hogy pontosan ugyanúgy töltjük fel a videót a honlapunkra, mint ahogy azt egy egyszerű képpel tennénk. Ez az, amit nem szabad csinálni.

A beágyazás pedig azt jelenti, hogy a videót egy YouTube-hoz hasonló külső helyre töltjük fel, és ezt ágyazzuk be a bejegyzéseinkbe. Amikor ez a lehetőség is adott, akkor mindenképpen érdemes ezt az opciót választani, mivel sokkal praktikusabb.

A YouTube-ra, vagy más helyre, feltöltött videót az URL egyszerű átmásolásával be tudjuk illeszteni a bejegyzéseinkbe, arról már nem is beszélve, hogy mennyivel egyszerűbb egy YouTube csatornát kezelni. A WordPress-en belül elég nehéz egy külön videó szekciót kreálni, ami különáll a képektől és a többi feltöltésünktől. A YouTube-on keresztül egyszerűen használhatjuk az olyan szociális médiát, mint például a Facebook, és lehetőséget adunk a videót megnéző felhasználóknak, hogy ők is megoszthassák a videót. Ezek segítségével, sokkal szélesebb közönséget vagyunk képesek elérni, mintha csak feltöltenénk a videót a WordPress-re.

Sávszélesség

A WordPress-re feltöltött videó komoly sávszélességbe fog nekünk kerülni. Minél jobb minőségű a videó, annál több sávszélességet igényel. Ha azt is lehetővé tesszük, hogy a felhasználók megoszthassák az oldalunkra feltöltött videónkat, akkor az igényelt sávszélesség minden egyes megosztással nőni fog. Valószínűleg külön pluginokat kell majd telepítenünk, hogy kezelni tudjuk a videókat, de arra is külön plugin kell, hogy egyáltalán megjelenjenek az oldalunkon. Ezek a pluginok pedig megnövelik a szerverek terheltségét.

Minőségoptimalizálás

Amikor feltöltünk egy videót a YouTube-ra, vagy a Vimeo-ra, akkor ezek a legjobb felhasználói élmény figyelembe vételével kerülnek feldolgozásra. A nézők kiválaszthatják, hogy HD-ben, vagy alacsonyabb felbontáson akarják megtekinteni a videókat. Továbbá, ezek a videomegosztó oldalak arra törekednek, hogy automatikusan a felhasználó kapcsolatának sebességéhez igazítsák a videó minőségét. Ha közvetlenül a WordPress-re töltjük fel videóinkat, akkor lemondunk ezekről az előnyökről, és azon túl, hogy a sávszélességet is pazarolunk, kockára tesszük a felhasználói élmény minőségét is.

Íme korábbi írásunk a videó beágyazásáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.