Ehhez a készülékhez képest gagyi a full-HD-s tévé.

By | szeptember 5, 2014

Samsung_HD_TVÖn is full-HD-s tévéjén élvezi a műsorokat? Nemsokára tizenhatszor nagyobb felbontásban nézheti az ultra-HD tévén.

A berlini IFA-n is csak zárt ajtók mögött állította ki az LG 8K-s televíziójának prototípusát. A rövidítés arra utal, hogy az LCD-tévé képfelbontása csaknem nyolcezer pixel széles, pontosan 7680×4320 képpontot használ.

Ennyi pixel nincs még a legjobb tévén sem

Ilyen felbontás mellett a kép elképesztő részletességgel jelenik meg. Bár ma még full-HD felbontású tévéje sincs mindenkinek, az 1920×1080 pixeles felbontása nagyjából kétmillió képpontból épül fel.

Már kaphatók, de még nagyon drágán, legalább ötszáz-egymillió forintért érhetők el az ultra-HD, más néven 4K tévék, amelyeken a képpontok száma már több mint 8 millió.

Az LG prototípusa ennél is nagyobb részletességet produkál, mivel több mint 33 millió képpont található 98 colos, tehát 248 centiméteres átlójú óriásképernyőjén. Ez már olyan élethűséget biztosít, hogy a tévé képernyője festménynek vagy ablaknak látszik attól függően, hogy mi látható rajta.

Gyártanák, pedig még nincs mit nézni rajta

Más kiállításokon már korábban is bemutattak más gyártók ilyen felbontású tévét, de az LG a CNetnek úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, hogy egy éven belül megkezdik a tévé sorozatgyártását.  Az biztos, hogy az idő nem sürgeti a gyártót, hiszen még ultra-HD, vagyis 4K minőségű tartalmak sem érhetők el nagy számban, 8K-s pedig gyakorlatilag egyáltalán nem.

A kísérleti modellben a képet egyébként négy darab, egyenként 4K-s képet szolgáltató képfeldolgozó processzor szolgáltatja a kijelzőnek. A 8K-s tévézés és házimozizás feltehetőleg még sok év távolságra van, hiszen még Japánban is csak a 4K-s minőségű sugárzással kísérleteznek. De már a YouTube és a Netflix is támogatja az ultra-HD a minőséget, hamarosan pedig a valódi ultra-HD-s Blu-ray-filmek is elérhetők lesznek.

Már a 4K-ra átállás is komoly kihívást jelent, hiszen ilyen nagy mértékű ugrás korábban még sosem következett be a megjelenítők piacán. Ahhoz, hogy ilyen felbontás mellett is szépek legyenek a menük, még az egyszerű ikonoknak is nagyfelbontásúaknak kell lenniük, a internetes portáloknak pedig nagy méretű képekkel kell illusztrálniuk cikkeiket. A technológia hatékony tömörítési megoldásokat is igényel a videotovábbításhoz, a 4K-ban való játékhoz pedig méregdrága hardvereket kell vásárolni.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.