Törvényben tiltanák a munkaidőn túli elérhetőséget Németországban

By | szeptember 4, 2014

iphone-prisonKomoly problémát jelent, hogy a munkaadók mobiltelefonon és e-mailben is folyamatosan elérhetik a munkavállalókat, akkor is, ha azok munkaideje hivatalosan már véget ért. A folyamatos elérhetőség állandó stresszt jelent és kiégés szindrómát okoz, amiért egyre többen és egyre gyakrabban kérnek betegszabadságot.

A politikusok igyekeznek szövetségi szinten fellépni a pszichikai megbetegedések ellen. Komoly problémát jelent, hogy a munkaadók mobiltelefonon és e-mailben is folyamatosan elérhetik a munkavállalókat, akkor is, ha azok munkaideje hivatalosan már véget ért. A folyamatos elérhetőség állandó stresszt jelent és kiégés szindrómát okoz, amiért egyre többen és egyre gyakrabban kérnek betegszabadságot. Andrea Nahles német munkaügyi miniszter szerint ideje kidolgozni egy stressz-ellenes rendeletet, amelynek a segítségével megakadályozható, hogy a dolgozók ne legyenek állandóan pszichikailag túlterhelve.

A politikus kiemelte, hogy egyértelműen összefüggés mutatható ki az állandó elérhetőség és a pszichikai megbetegedések növekvő száma között. Mindezt már a munkaadók is felismerték, ennek ellenére a jelenség jogi szempontból komoly kihívást jelent. Nahles megbízta a Szövetségi Munkavédelmi és Munkaegészségügyi Intézetet egy megfelelő rendelet kidolgozásával.

Sigmar Gabriel, az SPD vezetője úgy vélte, hogy a témával elsősorban a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kellene foglalkozniuk, nem pedig a törvényhozóknak. A Német Nyugdíjbiztosítási Szövetség adatai alapján tavaly 66 441 munkavállaló kérte a korengedményes nyugdíjazását pszichikai megbetegedés miatt. Ez 732-vel több mint 2012-ben és 19 351 emberrel több mint 2005-ben.

Az összeomló számítógépek, a lassú szoftverbetöltési idő és a technikai támogatásra várással töltött gyötrelmes percek mind a digitális korszak betegségéhez, az úgynevezett számítógépstressz-szindrómához vezetnek. A férfiakat jobban idegesítik a számítógéphibák, mint a nőket. Nemrég írtunk arról, hogy a tengerentúlon új divat kezd kibontakozni, a digitális detoxikálás.

Forrás: sg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük