Hogyan lehet biztonságos szerverem?

By | február 24, 2014

Server-CloudManapság, amikor minden egyes lakásra jut legalább fél tucat elektromos eszköz, érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a biztonságra, mivel elég egy kis hiba és már meg is történt a baj.

Helyzetünket bonyolítja, ha otthonról üzemeltetünk egy szervert. A szerverek speciális körülményeket és 24 órás felügyeletet igényelnek, mivel alapvető fontosságú, hogy folyamatosan működjenek. Ez természetesen kockázatokat von maga után. Amennyiben nem biztosítunk megfelelő környezetet a szerverünknek, könnyedén bekövetkezhet egy rövidzárlat, és ha nem tudjuk kezelni a helyzetet, akkor le is éghet az otthonunk. Ezek után jogosan tehetjük fel a kérdést: Hogyan lehet biztonságos a szerverem?

A legkézenfekvőbb megoldás az, ha bevisszük a szerverünket egy profi szerverterembe, ahol garantálni tudják a megfelelő körülményeket. A szervertermek számos eszközzel rendelkeznek, amik képesek jelezni a megnövekedett hőmérsékletet és a füstöt is, lehetőséget adva a baj megelőzésére. A szervertermek különleges falakkal vannak körülhatárolva, amik képesek megakadályozni a tűz és a hő bejutását, ha az egy szomszédos szobában következik be. Amennyiben mégsem sikerül megakadályozni a tüzet, a szervertermek fel vannak szerelve gáz alapú tűzoltó-berendezésekkel, amelyek úgy képesek kezelni a problémát, hogy közben nem tesznek kárt a szerverekben.

A legbiztonságosabb megoldás pedig az, ha a VPS-t választjuk. Ebben az esetben nem rendelkezünk saját fizikai szerverrel, csak virtuálissal, ezért nem terhelhet minket közvetlen anyagi kár, ha valami komplikáció adódik. A VPS rendelkezik a fizikai szerverek minden előnyével, viszont azoknál sokkal költséghatékonyabb. Virtuális szerverünk lehet anélkül is, hogy be kellene ruháznunk egy saját szervergépbe és el kellene helyeznünk egy szerverteremben. Ez különösen fontos, mivel egy komolyabb szerverbe való beruházás milliós nagyságrendű is lehet, ezért elég komoly az anyagi kockázattal jár, ha tönkremegy a szerverünk. A VPS-sel az anyagi kockázat minimális és a szerver virtuális természete miatt sokkal könnyebben tudjuk újra felvenni a fonalat, ha váratlan komplikációk merülnek fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.