Hogyan rejts el fájlokat Androidon?

By | november 14, 2014

andrognito[pcworld] Az Andrognito rootolatlan készülékeken is működik. Az okostelefon mára igen személyes tárgy lett, elvégre rengeteg saját fotót és dokumentumot tárolunk rajta. Éppen emiatt általában nem jó kölcsönadni, még az ismerősöknek sem. Ha valakinél előfordul, hogy odaadja másnak az eszközt, talán megéri megfontolni, hogy egyes elemeket elrejtsen, például a fotókat. Főleg akkor, ha esetleg lazábban öltözött szereplők is vannak egyik-másik képen.

Andrognito

A tartalmak elrejtésére meglehetősen sok lehetőség van Android platformon. Az egyik ilyen az Andrognito nevű alkalmazás, amely ugyan még béta állapotú, a különlegessége, hogy nem igényel rootolt készüléket a működéshez. A fájlokat egy PIN segítségével képes elrejteni, és kizárólag ezen az appon keresztül lehet a tartalmakat újra megjeleníteni. Miután valamit elrejtünk vele, az egyik fájlkezelőben sem látható.

Az app használatához elsőként adjuk meg a nevünket és a PIN-kódot, amit választunk. A továbblépést követően gyakorlatilag egyből fel lehet venni az elrejteni kívánt anyagokat. Ehhez csak a plusz gombot kell megnyomni, és kiválasztani a fájlokat a készüléken vagy a memóriakártyán. Ahhoz, hogy egyedi fájlokat jelöljünk ki, az előnézeti képén hosszan kell nyomva tartsuk az ujjunkat. Természetesen a mappák kijelölése ugyanúgy megoldott.

A részletek

Bár az alkalmazás fájlkezelője megtekintésre nem alkalmas, a mappákba képes belépni. Az elrejtett fájlokat típus szerint csoportosítja, így a képekhez és videókhoz is át lehet lépni a füleken. Egy fájl elrejtésének a feloldásához húzzuk el rajta az ujjunkat, majd nyomjunk a nyitott lakatra. A csillaggal természetesen a kedvencek közé lehet felvenni valamit.

Az Andrognito használatához nincs szükség online fiókra, és a PIN-ünket sem menti el a program a felhőbe. Éppen ezért ha elfelejtjük, gondban vagyunk – állítsunk be egy biztonsági kérdést a beállításokban, ugyanis kizárólag annak a megválaszolásával segít az app, ha nem emlékszünk a PIN-re.

A program rendelkezik egy úgynevezett Stealth Mode-dal is, aminek keretében hamis fájlokkal próbálja meg becsapni az idegen felhasználókat a készülék tartalmával kapcsolatban. A mód a beállításokban kezelhető, aktiválható.

Az Andrognito dizájnban a Google mostani terveit követi, és egyben remek megoldás akkor, ha a készülékünkön lévő fájlokat akarjuk elrejteni a kíváncsi szemek elől. A Stealth Mode szintén ötletes extra, és rootolás nélkül is működik.

Forrás: PCWorld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.