Minden, amit tudnod kell a kütyüid töltőiről

By | november 13, 2014

tolto[pcworld] Nem mindegy, hogy milyen töltővel akarunk feltölteni egy hordozható eszközt.

Ahogyan az évek során vásároljuk a különböző okostelefonokat, tableteket és laptopokat, a töltők lassan összegyűlnek. De mi a különbség ezek között? Számít, hogy melyik milyen, és mit mivel töltünk? A legfontosabb pedig az, hogy semmiképp ne járjunk úgy, mint akik egy rossz, olcsó töltő miatt az életüket vesztették. Elmondjuk, mit kell tudni a kütyük töltőiről.

Legyen jó a csatlakozó

Az első és legfontosabb dolog az, hogy megbizonyosodjunk róla, a készülék csatlakozója illik az eszköz portjába. Egy okostelefon esetében ez általában valamilyen USB-csatoló lesz, az újabbaknál természetesen micro-USB méretben. Az Apple régebbi készülékei a 30-tűs csatlakozót, az újabbak a Lightningot használják. A laptopoknál rengeteg megoldást találunk, gyakorlatilag a konkrét gyártótól függ, hogy mit tartunk a kezünkben. Vannak esetek, amikor egyedi töltőre van szükség egy készülékhez.

Amennyiben tehát a töltő csatlakozója illik a készülékbe, már jó úton vagyunk. De mire kell még figyelni? Van még pár technikai apróság, ami számít.

Feszültség és áramerősség

Ha a csatlakozó stimmel, azt kell megtudnunk, hogy vajon a töltő passzol-e az eszközhöz. Ennek érdekében a feszültséget és az áramerősséget kell ellenőrizni. A legtöbb töltőn találunk egy feszültségi értéket. Ha ez túl magas, akkor könnyen túlterhelhetjük a készülékünk áramköreit. A mobiltelefonoknál és a mobilkészülékeknél, amik USB-n keresztül kapnak áramot, a feszültségi érték általában 5 volt. Egy laptoptöltőre akár 20 vagy 25 volt is lehet írva. Az eszközhöz megfelelő értéket általában magán a készüléken vagy az akkumulátorán találjuk, de ha minden kötél szakad, a gyártó honlapján ott lesz. A cél az, hogy a töltő és az eszköz feszültségi értékei egyezzenek.

Ugyanilyen fontos az áramerősség. Erre gyakorlatilag egy folyóként kell gondolnunk, az érték pedig a folyó sebességét jelzi. A töltőn ez az érték szintén szokott szerepelni, amperben megadva. Ez alapján van szabályozva, hogy az áram milyen gyorsan halad a töltőből a készülékbe. A töltő által biztosított áramerősségnek el kell érnie vagy meghaladnia a készülék által igényelt szintet. Az átlagfelhasználó számára általában elég a volt, amper és watt értékeket ellenőrizni, az USB-s töltőknél pedig rendszerint nem lesz semmi gondunk, hiszen a legtöbb majdnem egyforma. Az ellenőrzés viszont sosem árt.

Olcsó szemét

Az olcsó töltőktől és másolatoktól ezúttal mindenáron jó távol maradni, és inkább gyári vagy jó minőségű, márkás töltőket választani. Ennek az oka az, hogy az ilyeneket általában hanyagul gyártják le, emiatt pedig a készüléket és magát a házat is veszélyeztetnénk velük. A biztonsági kockázatokon túl ráadásul a legtöbb nem is tudja jól és kellően gyorsan tölteni az eszközöket, ugyanis képtelen teljesíteni azokat az értékeket, amikkel eladják. Ha a megfelelő és márkás töltőt használjuk, nem csak a töltés gyorsabb, de a használat is sokkal biztonságosabb.

Forrás: PCWorld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.