Informatikai dress code az irodákban

By | január 30, 2014

Dress-CodeA Google Glass közeledő megjelenése, és a már most tömegével elkészült Glass alkalmazások miatt, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben egyes irodákban kötelező legyen valamilyen IT kiegészítő viselete. Frank Scholendorn, a mobil eszközökre szakosodott Fiberlink vállalat igazgatója szerint, a Glass-hoz hasonló kiegészítők növelhetnék az alkalmazottak produktivitását. Egy olyan jövőt képzel el, amelyben a vállalati adatok biztonságát, és a vállalati hálózat irányítását ezek az eszközök végzik el, bármilyen egyéb notebook, tablet, okostelefon bekapcsolása nélkül. A Glass, és a hasonlóan hordozható Jawbone  segítségével ez a jövő talán hamarabb bekövetkezik, mint gondolnánk. Ezekkel az eszközökkel egyszerű szóbeli parancsokkal törölhetünk fájlokat, küldhetünk bediktált e-maileket, vagy akár telefonálhatunk is anélkül, hogy a telefonunkat elővettük volna a zsebünkből.

A gyors elterjedést valószínűleg a piacot nyitó termékek ára fogja megakadályozni, hiszen a Glass kezdő ára is 1500$ lesz, ennyit pedig a legtöbb vállalat nem fog rááldozni arra, hogy minden alkalmazottján high-tech eszköz legyen. Az innovációt megkövetelő informatikai vállalatoknál viszont, alighanem futótűzként fog elterjedni, hiszen egyértelműen könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teszi az irodai munkavégzést.

A két említett eszközön kívül más hasonló kiegészítők is segíthetnek a munkában. Több egészségfigyelő eszköz is fejlesztés alatt áll. Ezek figyelmeztethetnek mindenféle káros folyamatra, amelyek negatív hatással lehetnek tevékenységünkre. Melissa Thompson, a TalkSession online tanácsadó cég alapítója szerint, évente 200 munkanap megy kárba a depresszió miatt. Az eszközök segítségével kiszűrhető például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, de figyelmeztetnek arra is, ha túl kevés a testmozgás. Thompson szerint az életmód és az egészség javításával az alkalmazottak boldogabbak lesznek, az egészséges és boldog alkalmazottak pedig a vállalatnak a leghasznosabbak, hiszen csak így érhetik el a legjobb teljesítményt. Thompson kitér az eszközök magas árára is, véleménye szerint, ha az egy évben keletkezett egészségügyi költségekkel, illetve a fizikai és mentális betegségek kialakulásának káros hatásával állítjuk szembe, akkor elhanyagolható az eszközök beruházására fordított összeg.

xA felsorolt eszközöknek a kezdeti magas árakon kívül lehet még egy hátulütője, ez pedig az adatvédelmi aggály. A kiegészítőkkel egyszerűen készíthetünk képeket, videó- és hangfelvételeket, ezek nagyon könnyen sérthetik a személyiségi jogokat. Az egészségügyi kiegészítők esetében, ha csak önkéntes alapon vállalják az alkalmazottak a viselését, még akkor is lehetnek személyiségi jogi viták. Gondoljunk csak arra, ha a munkahelyen derül ki valakiről, hogy súlyos beteg, az eszközökön keresztül a vállalat is egyből tudomást szerez róla.

Nagyon sok minden fog azon múlni, hogy az eszközök használatára hajló vállalatok, hogyan vezetik be ezeket, illetve milyen szabályokat, irányelveket illesztenek az alkalmazásuk mellé. Minden vállalat esetében egyediek lesznek a felmerülő problémák, és azokra egyedi megoldásokat kell találniuk, de ha sikeresen vezetik be az új technológiát, akkor azzal egész biztosan előnybe kerülnek a kiegészítőket nem alkalmazó versenytársaikkal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.