A Lenovo több okostelefont és tabletet ad el, mint PC-t

By | január 30, 2014

imagesA Lenovo legutolsó pénzügyi jelentése szerint, alapítása óta először, több tabletet és okostelefont adott el, mint PC-t. Döbbenetes dolog, főleg annak fényében, hogy 2012-ben a Hewlett Packard-ot letaszítva, ők adták el a legtöbb személyi számítógépet a világon. Ezek után kijelenthetjük, sikerült nekik az, ami a HP-nak és a Dell-nek nem: sikeresen áttértek a mobil eszközök gyártására.

A jelentés szerint az okostelefonok és tabletek eladása évről-évre folyamatosan növekszik, csak az okostelefonok eladásai 132%-kal növekedtek. A növekedésnek a legfőbb kiváltó oka, a Kínában jelentkező növekvő készülék igény. A Canalys elemzőcég szerint, a Lenovo az okostelefonok eladásainak 98%-át Kínában éri el. Ez a folyamatos, nagy tempójú növekedés a mobilpiacon, nem egyedülálló, szintén kínai versenytársaik, a ZTE és a Huawei is hasonló növekedéseket értek el az elmúlt évben. Az okostelefonok robbanása Kínában, olyan nagy hatással volt ezekre az IT cégekre, hogy 2012 végére ez a három vállalat bekerült az öt legnagyobb mobilgyártó cég közé. A Canalys szerint ezeknek a kínai cégeknek évente folyamatosan duplázniuk kellett a mobileladásaikat, hogy felkerüljenek az ötös listára.

w

Yang Yuanqing, a Lenovo vezérigazgatója szerint, a következő év még ennél is nagyobb változásokat hozhat a cég életében. Yuanqing kijelentette, hogy a vállalat az okostelefonokban látja a jövőt, és a megragadandó lehetőséget is, így még ebben az évben szeretnének készülékeikkel betörni az amerikai piacra is.

Ha megnézzük a Gartner elemzőcég idei évre vonatkozó mobilpiaci  elemzését, láthatjuk, hogy az idei évben először, az okostelefonok eladásai megelőzték a hagyományos telefonokét. A Lenovo piaci részesedése 5% körül áll, így ha az amerikai piacra lépés, illetve a BlackBerry felvásárlása sikerül, előfordulhat, hogy felzárkóznak a vezető Samsung, és az egyedüli nem Android-ot használó Apple mögé.

Ha a tabletek esetében is hasonló folyamat fog lejátszódni, mint az okostelefonoknál, könnyedén előfordulhat, hogy néhány éven belül a tablet eladások fogják majd megelőzni a notebook/pc eladásokat. Két évvel ezelőtt a tabletek még gyerekcipőben jártak, a piacot az Apple első generációs iPad-je uralta. Ha megnézzük, hogy már most hány fajta eszköz közül választhatunk, és mennyivel erősebbek mint két évvel ezelőtti társaik, fantáziálhatunk arról, hol fognak állni 2-5-10 év múlva. Az IDC kutató központ szerint, a tablet eladások világszerte elérik idén a 170 milliót, ami óriási ugrás lenne a tavalyi 120-hoz képest. Ha ilyen ütemben fognak növekedni a könnyen hordozható táblagépek eladásai, annak egyértelműen a hagyományos notebook-ok és személyi számítógépek értékesítései fogják a kárát látni. A Microsoft a legújabb operációs rendszerét már eleve táblagépekre tervezte, ők is ebben az eszközben látják a jövőt, amiben akár egész vállalatok működhetnek csak táblagépek segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.