LTE Advanced, de mi is ez ?

By | március 10, 2015

LTESokszor halljuk reklámokban, telekommunikációs szolgáltatóktól, hogy LTE képes a készülék és ez milyen jó, de miért is ?

A telekommunikációs szolgáltatók sokszor kampányolnak a gyors példátlan sebességű mobilinternettel, de a gyorsaság relatív, van akinek a kisebb sebességű net is gyors és van akinek a leggyorsabb is lehetne gyorsabb . A 3G például ma már teljesen megszokott, sőt, lejárt dolog. A legtöbb  felhasználó is elkezdett átállni a 3G-ről a 4G-re, ezért a jövővel is foglalkozni kell. Ez pedig jelenleg egyenlő az LTE utódjával, vagyis az LTE Advanceddel.

 


Mi az az LTE Advanced?

Legegyszerűbben megfogalmazva, egy következő generációs mobiltechnológia, ami az LTE folytatása (tehát gyorsabb, korszerűbb). Miközben a 2009-ben elstartolt LTE hálózatok messze túltesznek a 3G-s technológiákon, addig az LTE Advanced a 4G-n belül jelent nagy fejlődést. Az LTE és az LTE Advanced között leginkább az adatátviteli sebességben van különbség. Ez a sebesség akár tízszeresével is emelkedhet optimális esetben, és természetesen az adótornyok és a készülékek közötti Samsung-Galaxy-S4-LTE-Aátvitel is jobban működik. Ez utóbbinak hála a toronytól való távolság már nem tudja úgy befolyásolni a lefedettséget. Az LTE Advanced nagyobb hálózati kapacitást tud kezelni, miközben stabilabb és gyorsabb kapcsolatot kínál, elméletben olcsóbb köntösben. A nagyobb mennyiségű adatot ráadásul szűkebb frekvenciatartományban kezeli. Ezért hatalmas teret nyit a mobil eszközök, tabletek felé, hiszen nagyobb adcoverage-lte-graphatmennyiséget  is tudnak kezelni ezáltal. Gyorsabban töltődik be kedvenc sorozata, nem kell perceket várni, hogy egy nagyobb üzenetet, képet, dokumentumot megnyisson. A technológia nyújtotta újdonságok között említhető például az úgynevezett vivőaggregáció. Ennek hála a gyakorlatban úgy kapunk magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást, hogy kisebb frekvenciatartományokat köt össze egy egésszé. A nagyobb frekvenciablokkok gyorsabb hálózatot eredményeznek, ami azért is fontos, mert sok esetben töredezett frekvenciákat használnak a mobilhálózatok.Az eltérő hálózati erőforrásokhoz automatikusan igazodni képes LTE Advanced alatt az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz is tudnak csatlakozni. Értelemszerűen ez erősebb jelet és gyorsabb átvitelt jelent.

A streaming csak a kezdete a mobilozás jövőjének, mindehhez pedig egyre gyorsabb mobilos adatkapcsolatra van szükségünk. Az LTE Advanced gondoskodik a zökkenőmentes fejlődésről, méghozzá úgy, hogy a szolgáltatóknak sem kell új infrastruktúrát kiépíteni.

A jelenlegi csúcskészülékek közül a legtöbb már támogatja a 4G-s sebességet, ezért ha a jövőben nem szeretne telefont cserélni a gyorsabb kapcsolat érdekében, akkor érdemes egy ilyen újabb készüléket beruházni, ami a 4G-t kezeli.

forrás: pcworld.hu

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.