Magyarok fejlesztik a jövő okosotthonát

By | november 18, 2014

cewi[origo] A magyar fejlesztésű rendszernek köszönhetően egyetlen mobilalkalmazással bárhonnan lekapcsolhatjuk az égve hagyott lámpát, becsukhatjuk a garázsajtót vagy beindíthatjuk a mosógépet.

A CEWi csapata már két éve fejleszti a jövő okosotthonát, melyben mindent egyetlen alkalmazással lehet irányítani. Hasonló kezdeményezések voltak és vannak, azonban acégek általában saját háztartási gépeikhez, kütyüikhez kínálnak megoldást, univerziális renszer eddig még nem születetett. Ezen kíván változtatni a CEWi.

A telefon mindenek felett

A magyar fejlesztésű rendszer segítségével bármikor, bárhonnan lekapcsolhatjuk a villanyt, elindíthatjuk a mosást vagy a kávéfőzőt, bezárhatjuk a garázsajtót vagy bekapcsolhatjuk a riasztót. Nincs másra szükség csak egy mobileszközre: okostelefonra vagy tabletre, és internetre.

Cewi_okosotthon_1

Forrás: CEWI

Az okostelefon és a lakás között az úgynevezett CEWi-box biztosítja a kapcsolatot wifin. A rendszer a ház elektromos hálózatára csatlakozik: minden, amit a Cewi-konnektorokba dugunk be, azt azonnal irányíthatjuk is az appal.

Olyan, mint az android a mobilnak

A bonyolultabb műveletek végrehajtásához, a meglévő készülékek esetén egy külön modult kell beépíteni, így például egy mosógép összes funkciójának kezeléséhez, hogy aztán a telefonnal lehessen irányítani távolról. “A jövőbeli cél azonban az, hogy minél több fejlesztővel és gyártóval együttműködésre lépjünk” – mondta Vegera Tamás, a CEWi alapítója az Origónak.

Cewi_okosotthon_2

Forrás: CEWI

Mint magyarázza, a CEWi rendszere úgy működik, mint az android operációs rendszer a mobileszközökön: az alapok adottak, hogy azt ki miként formálja, a felhasználóra bízza a magyar csapat. Így egy készülék, például a mosógép kezelőfelületét a CEWi applikációjába lehetne integrálni, s a különböző intelligens háztartási gépekhez nem kéne külön-külön app, egyetlen egyet kéne csak használni.

A lakásban elhelyezett apró szenzorokkal a környezetet lehet monitorozni: így érzékelik a hőmérsékletet, a páratartalmat vagy például a mozgást. Minden adatot a felhőbe küldenek, a cég szerverein tárolják el őket. Így amint belépünk az alkalmazásba, máris hozzáférünk ezen információkhoz, és ennek fényében irányíthatjuk az összes otthoni eszközt a fűtéstől a háztartási gépeken át a világításig.

Az app azt is megmutatja, mennyi ideig használtuk a különböző gépeket, s ez mennyi áramot fogyasztott.

Cewi_okosotthon_3

Forrás: CEWI

A parlament fényei is kigyúlnak

A főleg egyetemisták által megálmodott projekt utolsó fázisához érkezett: ahhoz, hogy a termék forgalomba kerülhessen, és megkezdődjön a gyártás, az IndieGogó közösségi oldalon kezdtek gyűjtésbe. A szombaton indult kampány célja, hogy 121 ezer dollárt, azaz 30 millió forintot gyűjtsenek.

A különböző tartalmú és árú csomagok közül a legolcsóbb 100 dollár, azaz 24 ezer forint, a legdrágább, fejlesztői verzió 180 dollár, mintegy 45 ezer forint. A csomagot 2015 decemberi szállítással vásárolhatjuk meg, de mint a csapat elárulta, az év vége csupán egy biztonsági határidő, reményeik szerint már jövő nyáron megkezdődhet a kiszállítás. S mint a bemutatkozó videóból kiderül: a rendszerrel akár még a parlament díszkivilágítását is egy gombnyomásra felkapcsolhatjuk.

VIDEO: A “videa” oldalán a “Cewi a jövő okosotthona” néven található.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.