Megfigyeli használóját a Windows 10 tesztverziója

By | október 6, 2014

windows_10[origo] A felhasználói szokásokról adatokat gyűjtő funkció a végleges verzióban már nem lesz benne.

Rengeteg adatot gyűjt a felhasználókról a Microsoft a Windows 10 néhány napja megjelent, Technical Preview nevű tesztverziójában – hívja fel a figyelmet a Winbeta szakportál. A Winbeta a tesztelőknek szánt, félkész rendszerhez kiadott adatvédelmi tájékoztatóra hívta fel a figyelmet. Ebben a Microsoft egyértelműen kifejti, hogy milyen adatokat gyűjt a tesztelőktől, tehát nem titkokban végzi ezt a tevékenységet. A tájékoztatóban az alábbi megfogalmazás szerepel:
“Amikor beszerzi, telepíti és használja a Programot, a Microsoft adatokat gyűjt Önről, az eszközeiről, alkalmazásairól és hálózatairól, valamint ezek használatáról. Többek között a következő adatait gyűjtjük: név, e-mail cím, beállítások és érdeklődési körök, böngészés, keresési és fájlelőzmények, telefonhívási és SMS-adatok, eszközkonfigurációs és érzékelőadatok, alkalmazáshasználat.”

A szövegből kiderül, hogy a tesztverziót használók nem csak a számítógép típusáról, IP-címéről, a telepített appokról, fájlokról, de akár a begépelt karakterekről is információkat rögzíthet, mert azokkal a helyesírásellenőrző és szövegkiegészítő rendszert akarják tökéletesíteni. A Winbeta szerzője elég aggasztónak találja a széles körű adatgyűjtést annak ellenére, hogy nem kereskedelmi forgalomban kapható, csak tesztelőknek szánt rendszerről van szó. A Microsoft egyébként jelezte, hogy a végleges kiadásban nem lesz megtalálható az adatgyűjtő modul.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.