Rackhost Péntek

By | október 3, 2014

Fehér Tábla - 10.03Újra Rackhost Péntek. Ezen a héten a webtárhelyről lesz szó, melyet két részes kiadásban fogunk nektek prezentálni. A mai napon a következő témákat boncolgatjuk: Mítoszok a webtárhelyről, mekkora helyre van szüksége a honlapomnak, mi az az FTP, hogyan tudom feltenni a honlapomat a szerverre, költöztetés új tárhelyre. Reméljük hasznosnak találjátok majd.

 

 

Mítoszok a webtárhelyről

Ha nehezen tudunk döntést hozni a webhosztingot illetően – ami korántsem lenne meglepő tekintve, hogy óriási a kínálat a webhoszting szolgáltatásokból -, akkor a hasznunkra válhat az alábbi bejegyzés, amelyben a webtárhellyel kapcsolatos mítoszokat vesézzük ki.

A legjellemzőbb probléma, amivel egy magánszemély vagy egy vállalkozás szembesülhet, amikor webtárhelyet keres, az a választék. Embert próbáló feladat kiválasztani a legjobb webhoszting szolgáltatást a rendelkezésre álló tengernyi opcióból. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az egyszeri ügyfélnek nem ritkán téveszmékkel kell szembesülnie, és nem egyszerű eldönteni, hogy hol kezdődik az igazság.

A legtöbben, akik érdeklődnek a webhoszting szolgáltatások iránt úgy gondolják, hogy a webtárhellyel kapcsolatos problémák gyakran a „rossz szomszédságból” erednek.

A „rossz szomszédság” akkor fordulhat elő, ha olyan domainekkel osztjuk meg az IP címünket a webszerveren, amik alacsonyan vannak rangsorolva, és így a mi honlapunkat is magukkal húzzák, aminek az lesz az eredménye, hogy nem olyan előnyös pozícióban jelenik meg az oldalunk a keresésekben, mint amire a belefektetett munkánk predesztinálná.

Szerencsére ez ma már nem olyan kiterjedt probléma, mint amilyen régebben volt, köszönhetően annak, hogy szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszüntessék ezt a kellemetlen jelenséget. Hovatovább a szolgáltatók folyamatosan megfigyelik az üzemeltetett webszervereket annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő minőséget. Természetesen előfordulhat, hogy a legkörültekintőbb szolgáltatónál is felmerül időnként valamilyen nehézség, azonban ilyenkor jellemző az azonnali intézkedés és a probléma mielőbbi megoldására való törekvés.

Az is általános tévhit a magánszemélyek és a vállalkozások körében, hogy a hoszting ezen formája nem más, mint állandó perlekedés és kötélhúzás, de ez megint csak egy mítosz. A webtárhely egy mindenki számára elérhető lehetőség, és nagy előnye, hogy az összes adatunkról készül biztonsági mentés, így az adatvesztés nem okozhat problémát. Sőt, amennyiben a webtárhely mellett tesszük le a voksunkat biztosak lehetünk abban is, hogy veszekedés nélkül tudjuk intézni ügyeinket, és mindössze pár kattintás után neki is kezdhetünk az érdemi munkának.

Mintha ez még nem lenne elég, néhányan abban a hitben vannak, hogy a hoszting ezen formája nem tartja a lépést a folyamatos fejlődéssel, és ezért nem rendelkezik naprakész erőforrásokkal és fejlesztésekkel, azonban ez megint csak téves feltételezés. A profitorientált hoszting szolgáltatók nem számíthatnak arra, hogy hosszútávon is versenyképesek lesznek, ha nem tesznek meg mindent azért, hogy az elérhető legmagasabb minőséget kínálják az ügyfeleiknek, és ugyanebből az okból kifolyólag fektetnek hatalmas energiákat abba, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelően fejlett eszközök, programok és erőforrások, mert csak ezeknek az együttesével lehet elérni, hogy a szolgáltatók valós értéket tudjanak kínálni az ügyfeleiknek, elérhető áron.

A legjobb dolog a webtárhelyben az, hogy rendkívül könnyedén használható. Sőt, amennyiben egyéni szükségleteink úgy kívánják, úgy kedvünk szerint személyre is szabhatjuk. Ez különösen akkor válhat a javunkra, ha olyan, gyorsan növekvő vállalkozással rendelkezünk, aminek gyakran változnak a webtárhelyhez fűződő igényei. Amikor a hoszting szolgáltatóval tárgyalunk a webtárhelyről, akkor mindenképpen érdemes feltenni néhány kérdést a különféle domain regisztrációs csomagokat illetően, mert ezekkel meg tudjuk spórolni azt a költséget, ami az egységenkénti domain regisztráció során merülne fel.

Mindent összevetve, kiválasztani a megfelelő szolgáltatót és terméket nem egy teljesíthetetlen feladat, hogy ha tisztában vagyunk az aktuális piaci trendekkel, és különbséget tudunk tenni a kiváló és az átlagos hoszting szolgáltatók között. Ha már rendelkezésünkre áll minden releváns információ, akkor nem jelenthet gondot meghozni a helyes döntést. Mindössze annyit kell tennünk, hogy figyelmesen követjük a piacot, aztán pedig válasszuk ki azt a webtárhey szolgáltatást, ami a leginkább megfelel a vállalkozásunk szükségleteinek.

Mekkora helyre van szüksége a honlapomnak?

Amikor webtárhely szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, akkor gyakorlatilag arról döntünk, hogy mekkora helyet foglaljon el a szerveren az általunk fenntartani kívánt honlap. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a szerveren elfoglalt szükséges hely méretét, először meg kell határoznunk a honlapunk nagyságát. Ehhez az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk:

– Milyen típusú honlapot szeretnénk létrehozni? (céges, blog, e-kereskedelem, stb.)

– Mekkora lesz a honlap egy átlagos oldala?

– Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni a honlapon?

– Hogyan szeretném fejleszteni az oldalamat a jövőben?

– Mennyi egyedi weboldalt szeretnék a honlapomon?

Milyen típusú honlapot szeretnénk létrehozni?

Ez a legfontosabb eldöntendő kérdés, mivel ez gyakorolja a legnagyobb hatást a szükséges hely méretére. A honlapunk típusa meghatározza az oldalak átlagos méretét, végeredményben pedig megadja a szükséges tárhely nagyságát és a szükséges sávszélességet is. Általános szabályként elmondható, hogy minél egyszerűbb a honlapunk, annál kisebb helyet igényel. Amennyiben azt tervezzük, hogy honlapunkon nagy számú és magas felbontású képeket helyezünk el, úgy számolnunk kell azzal is, hogy a helyigényünk is nőni fog. A legkevesebb helyet a blogok és az átlagos oldalak igénylik, ahol a tartalom nagy részét a szöveg adja, amit helyenként egy-egy kép szakít meg. A legnagyobb tárhelyet az e-kereskedelemmel foglalkozó honlapok számára kell biztosítani. Az ilyen típusú oldalakon rengeteg videó és audió tartalom található, amelyek jelentős helyet foglalnak. Ezenkívül az e-kereskedelemmel foglalkozó honlapoknál nem ritka, hogy minden egyes forgalmazott terméknek külön oldala van, ahol magas felbontású képek és a részletes termékleírás található. Ha olyan oldalt tervezünk indítani, ahol gyakran szeretnénk audió és/vagy videó tartalmat közzétenni, akkor mindenképpen érdemes egy nagyobb tárhelyet választani.

Mekkora lesz a honlap egy átlagos oldala?

Mielőtt a gyakorlatban is elkezdjük létrehozni a honlapunkat, már valószínűleg van egy kialakult kép a fejünkben arról, hogy hogyan fog kinézni egy átlagos oldal. Ha pedig tudjuk, hogy egy átlagos honlapon csak szöveg lesz és esetleg még pár kép, vagy ezek még kiegészülnek audiovizuális tartalmakkal is, akkor hozzávetőlegesen ki tudjuk számolni az oldal méretét. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk honlapunk töretlen fejlődését, érdemes a kezdeti szükségleteknél 4-szer, 5-ször nagyobb tárhelyet választani.

Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni a honlapon?

Az, hogy milyen fájlokat szeretnénk feltölteni a honlapunkra, alapvetően határozza meg a szükséges hely méretét. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen irányba kívánjuk elvinni honlapunkat. Ha csak szöveget és képeket szeretnénk alkalmazni, akkor átlagosan mennyi képpel számolhatunk oldalanként, és ugyanezt az audiovizuális tartalmak esetén is meg kell határozni. Ha már tudjuk, hogy oldalanként mekkora mennyiségű tartalommal számolhatunk, akkor a feltöltött tartalom átlagos méretét is meg kell becsülnünk. A tartalomtól függően rendkívül nagy különbségek lehetnek egy adott oldal méretében.

Hogyan szeretném fejleszteni az oldalamat a jövőben?

Tudnunk kell, hogy egy kicsi, statikus honlapot építünk a cégünknek, ami nem sokat fog változni az elkövetkezendő években, vagy pedig dinamikus blogot/portált, amin napi rendszerességgel jelenik meg az új tartalom és az évek előrehaladtával folyamatosan bővül. Mindenképpen hagynunk kell helyet a növekedéshez, nem szabad pontosan annyi helyet igénybe venni, ami csak a pillanatnyi szükségleteinket jellemzi. A távlati terveinknek megfelelően kell eldöntenünk, hogy milyen mértékű fejlesztéseket akarunk véghezvinni a jövőben.

Mennyi egyedi weboldalt szeretnék a honlapomon?

Egy a cégünk számára készült statikus honlap esetében nem kell túl sok egyedi weboldallal számolnunk, mivel ritkán frissítjük a tartalmat. Ha azonban egy blogot szeretnénk létrehozni, vagy bármely más olyan jellegű honlapot, ahol naponta frissül a tartalom, akkor érdemes minden egyes friss bejegyzésnek külön oldalt csinálni.

A fentebb említetteken kívül más tényezők is képesek befolyásolni a szükséges hely méretét. Ilyenek például az e-mail accountok és az adatbázisok. Az e-mail accountok sok helyet igényelnek, különösen akkor, ha folyamatosan érkeznek rájuk spamek. Ha a honlapunkhoz adatbázis is kapcsolódik, akkor az idő előrehaladtával egyre nagyobb helyre lesz szükségünk, mivel az adatbázisok igénylik a folyamatos frissítést és bővítést.

Mi az az FTP?

Az FTP (azaz a „Fájl átviteli protokoll”) azonosító jelszó birtokában távoli szerverek tartalmához férhetünk hozzá, onnan pl. bizonyos állományokat szerezhetünk be és oda állományokat tölthetünk fel (pl. saját weboldalainkat tárhelyünkre).
Igen egyszerű módja, hogy egy, a szerverünkön lévő felhasználónévvel és jelszóval védett mappához hozzá tudjunk férni, fájlokat tudjunk feltölteni, letölteni, módosítani, törölni.

Hogyan tudom feltenni a honlapomat a szerverre?

Miután létrehoztuk a saját honlapunkat, következő lépésként fel kell töltenünk a honlap fájljait a számítógépünkről egy szerverre, annak érdekében, hogy azok más felhasználók számára is láthatóvá váljanak. Ehhez a művelethez általában egy FTP kliensnek nevezett speciális programot kell használni.

Az FTP kliens egy olyan program, amely összeköttetést hoz létre a lokális merevlemez és a szerver között, ezzel téve lehetővé a fájlok átcsoportosítását. Ez a folyamat nagyon hasonlít ahhoz, amikor a merevlemezről egy külső adathordozóra másolunk át fájlokat.

Az FTP kliens használatához a következőket kell tudnunk:

– Az FTP host nevét. Ezt könnyedén megtudhatjuk a hoszting szolgáltatónktól.

– Az FTP felhasználó nevet. Ezt gyakran saját magunk választhatjuk ki, amikor leszerződünk a hoszting szolgáltatóval, de megeshet az is, hogy már készen kapunk egyet a szerződéskötés után.

– Az FTP-hez való hozzáférést lehetővé tevő jelszó. Ezt saját magunk választhatjuk meg.

Vannak természetesen más alternatívák is. Alternatívák lehetnek az olyan software-ek, amiknek a segítségével létrehozhatjuk a honlapunkat (például a Microsoft Frontpage). Ezek a programok lehetővé teszik, hogy honlapunkat FTP kliens használata nélkül töltsük fel a szerverre. Ebben az esetben is meg kell adni a fentebb már említett adatokat, és miután ez megtörtént, a honlapunk automatikusan felkerül a szerverre.

Költöztetés új tárhelyre

Mindenkivel előfordulhat, hogy függetlenül attól, milyen gondosan választotta is ki tárhelyszolgáltatóját, rákényszerül egy másik tárhelyre való átköltözésre. Ez azonban nem a legkellemesebb folyamat, hisz honlapunkat, adatainkat, anyagainkat, adatbázisunkat mind át kell helyeznünk az új helyre. Miután sikerül mindent átvinnünk, az új tárhely címére ki kell cserélnünk a kiszolgáló szerverIP címét a DNS szerverekben. Ebben a folyamatban adunk egy kis segítséget:

Biztos, hogy kapnunk kellett az új szolgáltatónktól egy levelet, melynek tartalmaznia kell minden adatot az FTP eléréshez, valamint a kiszolgáló IP címét, ami által az oldalak elérhetők a böngészőből. Ide kell majd átirányítani a DNS rekordokat.

Amikor minden szükséges infót feljegyeztünk a levélből, egy FTP kliens segítségével a korábbi szerverről töltsük le az adatbázist, és fájlokat. Fontos, hogy nagy odafigyeléssel végezzük az átmentést, nehogy azért törlődjön oldalunk, mert figyelmetlenek voltunk és megbontottuk a könyvtárstruktúrát. Szintén az FTP segítségével az újonnan választott szolgáltató szerverére egy almappába másoljunk át mindent, elvileg az e-mailben meg kellett kapnunk azt is, hova helyezhetjük át anyagainkat.

Ezután ellenőrizzük le, hogy működik-e az oldalunk. Nyissuk meg a böngészőt az új szerver IP címét használna. Amennyiben mindent jól csináltunk, úgy oldalunknak működnie kell. Probléma akkor lehet, ha ugyanazon az IP címen esetleg több oldal is üzemel, ekkor hogy láthassuk az oldalunk, vegyük fel az új IP címet a hosts fájlba és a teljes hosztnév alapján már meg kell tudnunk tekinteni. Végül, ha mindent sikeresen megoldottunk, tudjuk kérni a domain szolgáltatónknál, hogy módosítsa az új kiszolgáló címére a DNS bejegyzésben tárolt címeket.

Köszönjük, hogy megtiszteltél figyelmeddel és ne feledjétek jövőhéten jön a 2-k rész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.