Megjelent az új kínai operációs rendszer (COS)

By | március 18, 2014

china-cos-2Teljes mértékben hazai fejlesztésű, a mobiltelefonokon túl más elektromos berendezéseken is használható operációs rendszert fejlesztettek ki Kínában.

Az egyszerűen China Operating System (COS) nevet viselő rendszer a kínai társadalomtudományi akadémia szoftverintézete és a sanghaji Liantong rendszerkommunikációs vállalat együttműködésének eredménye. A Linux-kódoláson alapuló rendszer létrehozásának nem titkolt célja a külföldi nagyokkal, így például az Apple telefonokon futó iOS és a Samsung berendezések által is használt Android rendszerekkel való verseny felvétele volt.

A COS azoktól eltérő módon nemcsak telefonokon és táblagépeken, de akár személyi számítógépeken is fut. A fejlesztők szerint a COS a külföldi társainál biztonságosabb, feltörése és a készülékekről történő adatlopás is jóval nehezebb a hackerek számára.

A kínai operációs rendszeren futó alkalmazások – csakúgy, mint az amerikai Apple-nél – egy on-line bolton keresztül tölthetők le, a programok fejlesztése teljes mértékben nyitott.

Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen márkájú mobilokon és berendezéseken fut majd, a fejlesztők mindenesetre agresszív kampányba kezdtek a kínai gyártóknál a COS népszerűsítéséért.

Az iparági statisztikák szerint a kelet-ázsiai országban az Android rendszer örvend a legnagyobb népszerűségnek, piaci részesedése 78 százalék, míg az iOS rendszer 15,5, a Windows 3,5 százalékot tudhat magáénak.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.