Microsoft: “Az illegális szoftver és a kiberbűnözés”

By | március 21, 2014

net-neutralityKözvetlen kapcsolatot tárt fel a kibertámadások által a világgazdaságnak okozott károk és az illegális szoftverek terjedése között a Microsoft Digital Crimes Unit, az amerikai IDC (International Data Corporation) informatikai és távközlési piackutató vállalat, valamint a Szingapúri Egyetem (National University of Singapore) közösen készített “Az illegális szoftver és a kiberbűnözés” című tanulmánya, amit a Microsoft Magyarország jutatott el az MTI-hez.

Az 1700 felhasználó, informatikus, vállalatvezető és kormánytisztviselő bevonásával elkészített tanulmány megállapítása szerint a vállalkozásoknak világszerte 2014-ben mintegy 500 milliárd dollárt kell az illegális szoftverekre telepített vírusok okozta károk elhárítására fordítani. Ebből 127 milliárd dollár mehet el a biztonságos működés fenntartására és 364 milliárd dollár az adathalászat kivédésére. Az egyéni felhasználók, becslések szerint, 25 millió dollárt költöttek tavaly a biztonsági rések felszámolására és 1,2 milliárd órát töltöttek el a káros programok miatt megbénult számítógépeik javításával.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a felhasználóknak annak ellenére is csak 43 százaléka frissíti vírusirtóját, hogy 60 százalékuk szerint a vírussal fertőzött szoftverek leginkább az adatbiztonságot veszélyeztetik, és mintegy ötven százalékuk tart az illegális tranzakciókból, az emailek, közösségi oldalak, bankszámlák feltöréséből származó anyagi kártól.

A kormánytisztviselők leginkább a kibertámadások nemzetbiztonsági kockázataitól tartanak: olyan bizalmas információk, üzleti titkok tudódhatnak ki, amelyek politikai bonyodalmakat, illetve versenyhátrányt okozhatnak az érintett kormányoknak és vállalatoknak.

John Gantz az IDC kutatási vezetője rámutatott, hogy az illegális szoftverek használata hatalmas pénzügyi kockázattal jár és egy támadás következményei még a legjobban működő vállalatokat is összeroppanthatják. “A legális szoftver használata hosszútávon kifizetődő, mert nem kell rendkívüli költségekkel számolni a biztonsági kockázatok miatt” – mutatott rá.

“A kiberbűnözők bármilyen biztonsági résből hasznot húzhatnak, és ez katasztrofális pénzügyi következményekkel járhat” – mondta David Finn a Microsoft Kiberbűnözés-ellenes Központjának vezetője. Az egyéni felhasználók, a kis- és középvállalkozások, vállalatok és állami intézmények egyaránt abban érdekeltek, hogy megbízható forrásból, legális szoftverekkel együtt szerezzék be számítástechnikai eszközeiket – vonta le a Microsoft “Play It Safe” programjának keretében végzett vizsgálat végköveztetését.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.