Mi a különbség a WordPress.com és WordPress.org között?

By | március 12, 2014

wordpress-v-logoGyakran merül fel az a kérdés, hogy mi a kapcsolat a WordPress.com és a WordPress.org között? Egyáltalán van közük egymáshoz? Melyik a hivatalos WordPress oldal? Mi az a WordPress alapítvány? Ha Önben is felmerült valaha ezen kérdések valamelyike, akkor a legjobb helyen jár. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen kapcsolat van a self-hosted WordPress (vagyis a WordPress.org) és a WordPress.com között.

 

 

 

Mi az a self-hosted WordPress (WordPress.org)?

A WordPress.org ad otthont a világ legnépszerűbb Tartalom Menedzsment Rendszerének (Content Management System), a WordPress-nek. A 2003-ban alapított WordPress egy egyszerű blog platformként indult, de időközben túlnőve a saját kereteit, egy minden igényt kielégítő publikációs eszköz vált belőle, ami jóval túlmutat a szimpla blogoláson. A WP egy nyílt forráskódú software, ami azt jelenti, hogy bárki hozzá tud adni, bárki tudja használni, bárki lemásolhatja és bárki továbbértékesítheti azt, amit a segítségével létrehozott, mindennemű korlátozás nélkül. Ha elhatározzuk, hogy elindítunk egy céges honlapot, vagy blogot, amikhez feltétlenül szeretnénk felhasználni az összes hasznos plugint, akkor a WordPress.org-ra van szükségünk. A pluginok nincsenek engedélyezve a WordPress.com-on.

Mi az a WordPress.com?

A WordPress.com egy saját tulajdonban levő, korlátozottan használható blog hoszting szolgáltatás. Az azonos név ellenére a két oldal között nincs semmiféle közvetlen kapcsolat. Bár a WordPress.com a nyílt forráskódú WordPress platformot használja a blogjai fenntartására, de emellett olyan korlátozások vannak az oldalon, mint például a pluginok és a saját témák feltöltésének tiltása. Ezekhez csak egy bizonyos összeg kifizetése után férhetünk hozzá.

Mi a kapcsolat a WordPress.org és a WordPress.com között?

Semmi. A zavart egyrészt a névazonosság okozza, másrészt pedig az, hogy a WordPress társalapítója, Matt Mullenweg, egyben a WordPress.com-ot birtokló Automattic nevű cégnek is az alapítója.

Ezt a két közös nevezőt leszámítva a két cég két teljesen különálló szervezet.

Mi az a WordPress alapítvány?

A WordPress márkanév a WordPress alapítvány tulajdona, ami pedig egy nonprofit szervezet. Az alapítványnak az a célja, hogy biztosítsa a WordPress ingyenes elérhetőségét, megfelelő karbantartását és azt is, hogy folyamatosan fejlődőképes legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.