Mobilnetezésben is az amerikaiak jártak jól?

By | augusztus 28, 2014

Smartphone_Internet[Index] Hogy a francba lehet az, hogy az amerikai haverom két hónapig nyaral Európában, végig teljesen ingyen mobilnetezhet, naponta tíz képet tud feltölteni az Instagramra, nem szakad le a Facebookról, mert az adatroaming benne van a díjcsomagjában? – tette fel a kérdést a főnököm. Erre muszáj válaszolni, mert egészen biztos, hogy olvasóink is otthagytak a hazai szolgáltatójuknál legalább pár száz, ha nem pár ezer forintot, csak mert egy kicsit ránéztek az internetre külföldön.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években igen agresszív árpolitikát folytató T-Mobile USA kínál olyan díjcsomagokat Simple Choice néven, amelyek a cég saját 4G LTE hálózatán korlátlan sms-t, beszélgetést és adatot tartalmaznak. Valamint korlátlan adatroamingot és sms-t a világ 120 országában. Az utóbbi kissé bicskanyitogató, mert mi viszont a magyar szolgáltatóktól több ezer forintért vehetünk a roamingoláshoz napi- vagy hetijegyeket, amiknek az adatkeretét a megadott időtartam alatt el kell használni. Aki rendszeresen utazik külföldre, jobban jár helyi SIM-kártya beszerzésével.

A T-Mobile díjcsomagjában az a trükk, hogy külföldön csak nagyon lassú netkapcsolatot ad, mint az a PC World tesztjéből is kiderül. A magazin munkatársa idén márciusban, a barcelonai mobilkongresszus idején próbálta ki az ingyenes roamingot a saját előfizetésén, és ezeket tapasztalta:

  • az adatkapcsolat általában 128 kilobit per másodperces
  • Twitterhez, Facebookhoz, Google Térképhez elegendő
  • egy percet is igénybe vett egy fénykép feltöltése
  • Spanyolországban napokon át gyakran megszakadt a netkapcsolata
  • Angliában furcsa üzeneteket kapott, hogy nincs a neten, pedig ment az adat

Tehát a szolgáltatás messze nem tökéletes. Azt is tudni kell még, amikor arról van szó, hogy mi fér bele egy amerikai mobil díjcsomagba, hogy a tengerentúli szolgáltatók valamivel jobb helyzetben vannak, mint a magyarok. A havi átlagos költés 2-3-szor magasabb: az ügyfelek átlagosan havi 50-51 dollárt (12 ezer forintot) hagynak ott a szolgáltatónál, míg itthon az átlag 3500-5500 forint között alakul. A bevételek folyamatos áramlása is biztosabb az USA-ban: az ügyfeleknek csupán 23 százaléka, míg Magyarországon 46 százalék választja a feltöltőkártyát a fix havidíj helyett.

Ide kívánkozik az is, hogy a T-Mobile USA legolcsóbb Simle Choice csomagja havi 50 dollárba kerül. Ha nem lenne ennél olcsóbb ajánlat Magyarországon, már lángolnának a mobilszolgáltatók székházai. Ezért a havi 50-ért ráadásul csak 1 gigabájtnyi gyors 4G jár, a többi adatforgalmat lassítják. Magyarországon 5500-9000 forintért kapunk fullextrás mobilnetes előfizetést, a Vodafone például a havi 12 gigabájtnyi adatforgalomhoz még egy 100 gigabájtos éjszakai adatkeretet is ad.

Utolsókból elsők

Amerika jó néhány lépéssel előttünk jár az LTE bevezetésében. Amikor 2007 környékén elindult a mobilnetezés, még az óceán túlsó partján volt tragikusan rossz a helyzet, mert elavult technológiára épültek az USA mobilhálózatai. Ezért is ugrottak fejest a szolgáltatók a 4G LTE-be, hogy őrült tempóban építsék ki a legmodernebb hálózatokat.

Azt már bemutattuk a mobilnetes túra összegzésében, hogy a gyors és megbízható szolgáltatáshoz minél több frekvencia szükséges. Ebben is nagyon jó az amerikai szolgáltatók pozíciója. A T-Mobile USA például 25 MHz-nyi blokkon nyújt 4G LTE-t, ebben ráadásul benne van egy kis 700 MHz-es blokk is, aminek nagyon jó a terjedése, kényelmesen lefedhető vele a vidék. Magyarországon a Telekomnak csak 10 MHz-e van LTE-re, és a hírközlési hatóság csak most próbálja eladni a 800 MHz-es blokkokat.

Ennek ellenére az jött ki a mobilnetes túránk méréseiből, hogy a magyar hálózatok sokkal gyorsabbak az amerikainál. A tengerentúlon a T-Mobile USA a legmenőbb 11,5 Mbps letöltési átlagsebességgel, nálunk a leggyengébb Vodafone is hozott 15 megabites átlagot, a Telekom majdnem 20-at, a Telenor pedig közel 40 megabitet.

Egyébként az Európai Unió lakosságát is csak egy szavazás választja el attól, hogy megszűnjön a roaming. Az Európai Parlament képviselői áprilisban döntő többséggel elfogadták, hogy 2015. december 15-től megszűnjön mindenféle roaming az EU területén, és már csak az Európai Unió Tanácsának kell jóváhagynia a tervet.

Forrás: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.