RACKHOST Péntek

By | szeptember 19, 2014

Rackhost Péntek_09.19Ezen a héten a Rackhost Pénteken, a VPS-ről lesz szó, a következő témákban: mi is az a VPS, mi az a Cloud VPS, jobbe-e a cloud VPS mint a hagyományos VPS, miért van szükség a felhő alapú tárolásra és 5 tévhit a felhővel kapcsolatban.

Mi az a VPS?

VPS – virtual private server

A mai szerverekre általánosságban igaz, hogy nagy teljesítményükből fakadóan futási idejük jelentős részét kihasználatlanul töltik. Teljesítményük gyakran nagymértékben meghaladja a legtöbb alkalmazási területen igényelt kapacitást, több szempontból is. A VPS szolgáltatás (virtual private server) lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel. Ezen VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabbak, mivel azonos energia felvétel mellett több kisebb VPS-t szolgál ki a fizikai szerver. A gyakorlatban tehát egy VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben. Ha saját kezűleg szeretne meggyőződni a VPS előnyeiről, akkor próbálja ki a Rackhost két hétre szóló ingyenes VPSszolgáltatását.

Itt még érdemes megjegyezni, hogy a szerver vásárlás jelenti a legnagyobb beruházási igényt, ugyanis egy komolyabb gép könnyen milliós nagyságrendű is lehet. A szerver elhelyezése is általában többe kerül, mint egy VPS havi előfizetési díja, ugyanakkor itt nem mutatkoznak jelentős különbségek.

Mi az a Cloud VPS?

A cloud computing (felhőalapú informatika) kifejezéssel ma már egyre többet találkozunk és itt a blogon is volt már róla szó több ízben is. Annak ellenére, hogy viszonylag frissnek tekinthető a technológia, kimondottan gyorsan terjed, elsősorban Amerikában és Nyugat Európában nyert jelentős teret a „hagyományos” VPS-el szemben. Miért is különleges? Lényege, hogy a szerverek nem saját infrastruktúrán vagy egy dedikált önálló gépen futnak, helyette egy gigantikus számítási- és tárhely kapacitással rendelkező szerverfarmon, mely számos szerver kapcsolatából épül fel. Az ilyen szerverfarmok létrehozásakor – a jelentős kapacitáson felül – a legfontosabb szempontok az infrastruktúra hibatűrése, valamint, hogy a komponensek (szerverek, tárolók, hálózati eszközök) a szükségesnél nagyobb mennyiségben álljanak rendelkezésre. Mindez azt a célt szolgálja, hogy egy eszköz meghibásodása ne okozza a felhőben futó szerverek leállását, ugyanis a többi rendszer könnyedén átveheti annak kiszolgálási funkcióit.

Jobb-e a Cloud VPS, mint a hagyományos VPS?

A felhő redundáns kialakítása miatt nem kell attól tartania, hogy műszaki vagy egyéb technikai hiba folytán a felhasználó nem éri el saját VPS-ét. A jelentős kapacitás miatt a VPS létrehozási és bővítési lehetőségeket gyakran teljesen automatizálják, így nem fordul elő, hogy hosszú napokat kell várni, ha valamilyen bővítést szeretne a használó. A cloud alapú VPS szerverek általában egy önkiszolgáló irányítópulton keresztül módosíthatóak. Itt nemcsak az erőforrások változtathatóak (pl. RAM limit módosítás) hanem teljesen újratelepíthető is a rendszer, így rendszergazdai segítségre sincs feltétlenül szükség, szemben a hagyományos VPS-ekkel.

 

Miért van szükség felhő alapú tárolásra?

A vállalati adatok felhőre költöztetésénél talán csak egy dolog nehezebb, mégpedig az, hogy eldöntsük mely adatok maradnak irodán belül és melyek költözhetnek át egy felhőre. A tárolt adatok mennyiségétől és bizalmasságuktól függően, az adatok költöztetésének folyamata nagy kihívást jelenthet a kis- és középvállalkozások számára. Rengeteg kérdés merülhet fel ilyenkor, például a vállalat több száz, több ezer alkalmazott programját hogyan költöztessük át a felhőre, egyáltalán átköltöztessük-e mindet. Az alábbiakban ebben szeretnénk tanácsokat adni.

A következő hét kérdés segítségével könnyebben eldönthetjük, mely adatokat költöztessük, és melyeket hagyjuk az irodán belül.

Tárol-e a vállalat kiemelten bizalmas, vagy titkos információkat, és ezen adatok mozgatása tilos-e a vállalaton belül?

Ha léteznek ilyen adatok a vállalaton belül, akkor a vállalati előírásokhoz kell igazodni. Nem szabad ezeket az adatokat felhőre költöztetni addig, amíg más besorolást nem kapnak, vagy a vezetőség külön engedélyt nem ad rá.

Milyenek a szabályozások a felhő alapú szolgáltatást végző vállalatnál?

A különböző államokban eltérőek a törvények a tárolt adatokra vonatkozóan. Különösen fontos ezeknek az előírásoknak az áttekintése, ha bizalmas információkat kezelünk. Ellenőrizze hol működnek a szolgáltató szerverei, és azon a területen milyen jogszabályok érvényesek! Például a júniusban kirobbant amerikai adatgyűjtési botrány miatt, nem tanácsos titkos információkat amerikai szolgáltatóknál tárolni. Európában az egyik legszigorúbb szabályzási forma él, ezért adatait az Európai Unió tagállamaiban működő szolgáltatoknál, így a Rackhost-nál is, biztonságban tudhatja.

A vállalatnál alkalmazott szoftverek épülnek-e más szoftverekre, illetve igényelnek-e speciális hardvereket?

Néhány programnak szüksége lehet más programokra, illetve speciális számítógépekre a futtatáshoz. Ilyen esetekben az egymástól függő programok mindegyikét költöztesse át a felhőre, illetve ellenőrizze, hogy a speciális hardvert igénylő programok működnek-e távolról futtatva.

Vannak-e kihasználatlan kapacitásai a vállalatnak?

Vannak-e olyan hardverek a vállalaton belül, amelyek nagyon kis százalékban vannak kihasználva? Ha vannak ilyenek, célszerű a rajtuk futtatott néhány alkalmazást a felhőre átköltöztetni, csökkentve így a költségeket. Ugyanígy, ha olyan alkalmazásai vannak, amiket már a vállalat nem használ, ajánlott ezeket eltávolítani, így hardverkapacitásokat szabadíthat fel.

Van-e a vállalat által használt szoftverek licencszerződésében kikötés a felhőn való futtatásra?

Felhőre költöztetés előtt mindig ellenőrizze a licencszerződéseket. Előfordulhat, hogy egy-egy fejlesztő nem engedélyezi, hogy a terméke felhőn legyen tárolva. Járjon utána annak is, hogy a fejlesztők garantálnak-e felhő alapú támogatást is. Azokat a programokat, amelyeket nem támogatnak, inkább tartsa irodán belül.

Van-e igénye a vállalatnak az azonnali növekedésre? Szűkösek-e a meglevő kapacitások?

Ha az alkalmazott programok flexibilitást, illetve nagy tárhelyet igényelnek, érdemes őket felhőre átköltöztetni. Az ilyen programoknak nagy a rendszerigényük, megfelelő erőforrásokra van szükségük, így a felhő alapú környezet ideális lehet a számukra.

Globális szinten alkalmazza-e a vállalat a szoftvereket?

Azoknak az alkalmazásoknak, amelyeket az egész világon szeretnének elérni, földrajzilag közel kell lenniük a fogyasztókhoz, hogy a legjobb élményt nyújtsák. Ilyenek például a weboldalak, vagy az okostelefon-alkalmazások. Helyi szerverek kiépítése költséges lenne, így ilyenkor a legköltséghatékonyabb megoldás, az abban a régióban működő felhőkre való átköltöztetés.

Ezeken a pontokon végig haladva reméljük, könnyebbé válhat a felhőre való áttérés folyamata, és csökkentheti a hibás, meggondolatlan döntések meghozatalát is.

 

5 tévhit a felhővel kapcsolatban

Azoknak a cégvezetőknek és magánembereknek, akik már régóta hagyományos szerverekre támaszkodnak, a felhőre való áttérés szükségtelen kockázatnak tűnhet. Főleg akkor, ha az interneten keringő pletykákat nem kezelik megfelelő fenntartásokkal. Ilyen megalapozatlan kritikákból rengeteg terjed az online világban, és nem csak a biztonságosság kérdésében. Igazság szerint a legtöbb felhő alapú szolgáltatást ért támadás megalapozatlan. Ahogy általában az összes új technológiát, így ezt is rengeteg tévhit veszi körül. Az alábbiakban öt támadó kritikát fogunk megdönteni a technológiával kapcsolatban.

A felhő alapú szolgáltatások terjedése csak egy felkapott szeszély

Valószínűleg ismeri, sőt használja is a következő szolgáltatások valamelyikét, vagy talán mindegyikét: Gmail, iTunes, Amazon, eBay. A közös bennük az, hogy mindegyik felhő alapú technológián alapul. A felsoroltakon kívül hasonló elven működnek például az online jegyértékesítők, vagy a bankok online szolgáltatásai is. Mindenféle megfontolás nélkül használta ezeket az eszközöket eddig is, és így rajtuk keresztül a felhő alapú szolgáltatást is. A felsorolt példákból látszik, hogy a világ legnagyobb vállalatai már régóta használják a technológiát és ez a tendencia folytatódni fog.

A felhő alapú szolgáltatás csak az egyéni felhasználóknak előnyös

Már az előző példából is látszódott, de a vállalati világ legalább annyira támaszkodik erre a technológiára, mint az egyéni felhasználók. Vállalatok ezrei használják például a Salesforce nevű felhő alapú szolgáltatást, hogy nyomon kövessék az eladásaikat és a marketinggel kapcsolatos adataikat. Hasonlóképpen a még nem nyilvános projekteket a vállalat alkalmazottai a vállalati kapcsolattartásra létrehozott Yammer nevű közösségi oldalon vitatják meg, ami szintén egy felhőn található.

A felhő használata kockázatosabb, mint a hagyományos technológia

A felhő szóból kiindulva, azt hihetné az ember, hogy az adatai, fájljai csak úgy lebegnek valahol. Valójában egy nagyon biztonságos helyen tárolódnak ilyenkor. Kivételes esetek előfordulhatnak, amikor természeti katasztrófák, ritka időjárási jelenségek esetén a felhő szolgáltatók bizonyos ideig elérhetetlenek lehetnek, ám ez a vulkán-, földrengés-, és szökőármentes Magyarországon még kevésbé valószínű.

A felhő alapú számítástechnika drágább

Az új technológiára való áttérés a kezdetekben drágábbnak tűnhet, ám hosszú távon sokkal gazdaságosabb lesz a hagyományosnál. A felhő alapú szolgáltatás igénybevétele csökkenti az informatikai karbantartás költségeinek egy részét, hiszen ezeket a szolgáltató végzi. Egy egyszerű hasonlattal élve a felhő alapú szolgáltatás olyan, mintha a termesztés és feldolgozás helyett a boltban vásárolnánk meg a kávét.

Az adatvédelem nem megfelelő a felhőkön

A szolgáltatást végző vállalatok egyre nagyobb biztonsággal védik a rajtuk keresztül tárolt adatokat. Ha mégsem bízna a szolgáltatók magas minőségű biztonsági megoldásaiban, akkor a hagyományos szervereken is alkalmazott egyszerű kódoló programokkal tovább erősítheti az adatai védelmét.

Köszönjük, hogy megtiszteltél figyelmeddel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.