Rackhost Péntek

By | október 17, 2014

Fehér Tábla - Google AdWordsEz a 10-k Rackhost Péntekünk így most egy különlegesebb témáról lesz szó. Nem másról mint a Google AdWords-l.

 

 

Az AdWords a Google internetes hirdető felülete, aminek a segítségével könnyebben találhatnak rá a potenciális ügyfelek cégünk honlapjára. Az AdWords olyanok számára is kiváló lehetőséget kínál, akik nem rendelkeznek a szükséges forrásokkal vagy idővel, hogy új ügyfeleket szólítsanak meg. Az AdWords lehetővé teszi, hogy a hasznunkra fordítsuk azt a több millió internetes keresést, amit a Google-ön naponta elvégeznek.

Ez úgy történik, hogy létrehozunk a cégünk számára különféle hirdetéseket, azután pedig szabadon kiválaszthatjuk, hogy mikor jelenjenek meg a releváns keresések mellett vagy felett. Az egész koncepció rendkívül egyszerű. Mindössze meg kell adni olyan kulcsszavakat, amik a cégünk által kínált termékekhez vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, ezután az AdWords megjeleníti a hirdetésünket, amikor valaki rákeres a megadott kulcsszavaink egyikére, vagy bármely olyan szóra vagy kifejezésre, amely azokhoz kapcsolódhat. Előfordulhat, hogy cégünk alapesetben nem jelenne meg az első találatok között, ha valaki olyan termékre vagy szolgáltatásra keres rá, ami a mi portfóliónknak is része, az AdWords azonban lehetővé teszi, hogy a felhasználók akkor is lássák a cégünket, ha az amúgy nem szerepelne a keresés első oldalán.

Az AdWords azt is lehetővé teszi, hogy meghatározzuk, hogy hol és mikor jelenjenek meg a hirdetéseink, ezzel közvetlenül be tudjuk célozni a lokális vagy regionális jövendőbeli ügyfeleket.

Az AdWords-el azt is el tudjuk érni, hogy hirdetéseink megjelenjenek olyan honlapokon is, amik valamilyen módon kapcsolódnak a cégünk által kínált termékekhez vagy szolgáltatásokhoz. Például, ha fitnesz felszerelések árulunk, akkor hirdetésünket meg tudjuk jelentetni olyan oldalakon, amik az egészséges életmóddal, vagy személyi edzéssel foglalkoznak.

A mobilinternet előretörésével egyre jellemzőbb, hogy az emberek azonnali információt igényelnek, ha be akarnak szerezni egy terméket, vagy igénybe akarnak venni egy adott szolgáltatást, és ebben az esetben nyilván a helyben elérhető választási lehetőségekre kíváncsiak. Az AdWords mobil eszközökön is elérhető és, ha a potenciális kliens rátalált a cégünk hirdetésére, akkor már csak egy lépésre van attól, hogy telefonáljon és további információk után érdeklődjön.

Az AdWords révén könnyedén kordában tudjuk tartani, hogy mennyi pénzt szánunk cégünk hirdetéseire. Kiválaszthatjuk, hogy mekkora az a maximális összeg, amit hajlandóak vagyunk a promócióra elkölteni, és kizárólag akkor kell fizetnünk, ha valaki a hirdetésünkre kattintva jutott el cégünk honlapjára.

Hogyan működik az AdWords?

Az általunk feladott hirdetések a Google Display Network-ében jelennek meg, ami több millió honlapot, videót és alkalmazást tömörít. A Display Network-be tartozó oldalak a Google partnerei, ami lehetővé teszi, hogy AdWords hirdetéseink megjelenjenek ezeken a felületeken. Ahhoz, hogy megismerjük az AdWords működését, előbb tisztázni kell az olyan központi elemek mibenlétét, mint akulcsszavak, placement-ek, az Ad Rank, az ajánlatok és a Quality Score.

Hogyan hozzák elő a kulcsszavak a hirdetésünket?

A kulcsszavak olyan általunk választott szavak vagy kifejezések, amik segítenek, hogy hirdetésünk megjelenjen egy internetes keresésnél, vagy egyéb honlapokon. Például, ha cégünk friss virágok kiszállításával foglalkozik, akkor használhatjuk a „friss virág házhozszállítást” kulcsszóként. Amikor valaki rákeres a „friss virágok házhozszállítása” kifejezésre vagy valami ehhez hasonlóra, akkor van rá lehetőség, hogy a mi hirdetésünk jelenik meg a keresés mellett.

Kifizetődő lehet, ha arra törekszünk, hogy ne általános, hanem specifikus kulcsszavakat adjunk meg. Például ne csak egyszerűen „virág” legyen, hanem „friss virág házhozszállítás”. Ezzel precízebben tudjuk elérni azokat az embereket, akik a leginkább érdeklődnek a szolgáltatásunk és termékeink iránt.

A megfelelő kulcsszó kiválasztása nagyban hasonlít a párkereséshez. Először mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy mi mit tudunk kínálni a másiknak, aztán kidomborítani azokat a tulajdonságainkat, amik érdekelhetik a másik felet. Az alábbi három dologra kiemelt figyelmet kell fordítani, amikor kulcsszavakat választunk ki a Display Network kampányunkhoz:

– készítsünk külön csoportokat termékeinkhez és szolgáltatásainkhoz

– igyekezzünk olyan kulcsszavakat kiválasztani, amit vásárlóink használnának termékink vagy szolgáltatásaink leírásához

– használjuk a Display Plannert csoportok és kulcsszó ötletek létrehozására

Csoportok létrehozása

Mielőtt elkezdünk kulcsszavakat válogatni a Display Network kampányunkhoz, biztosítani kell, hogy minden egyes termékünkhöz és/vagy szolgáltatásunkhoz létrehoztunk egy csoportot, ami köré felépíthetjük a hozzá kapcsolódó hirdetéseket. A legegyszerűbb azzal kezdeni, hogy kiválasztjuk azokat a kulcsszavakat, amik segítségével könnyedén leírhatóak a hirdetésekben szereplő termékek vagy szolgáltatások.

Hogyan válasszuk ki a kulcsszavakat?

A csoportokban levő kulcsszavak segítenek a Google-nek, hogy olyan releváns oldalakon jelenítsék meg a hirdetést, amit a potenciális ügyfelek is látogatnak. Ha követjük a következő irányelveket, akkor nem fog problémát okozni kulcsszavaink minősége:

– olyan kulcsszavakat válasszunk, amik kapcsolódnak a termékeinkhez és szolgáltatásainkhoz

– készítsünk 5-20 db kulcsszót, amik egymáshoz és az adott csoport hirdetéseihez kapcsolódnak; hatékonyabb a dolog, ha szókapcsolatokban gondolkodunk

– válasszunk ki olyan kulcsszavakat, amik egymással kapcsolatba hozhatók; például a „virág” mellé odarakhatjuk a „rózsa” és „csokoládé” szavakat is, így a hirdetésünk egyaránt jelenhet meg rózsa- és csokoládévásárlók számára is

– olyan kulcsszavakat válasszunk, amik kapcsolódnak a vásárlóink által látogatott honlapokhoz

– ha ismert a brand-ünk, akkor a brand-et is használhatjuk kulcsszónak

A Google megvizsgálja az adott honlap tartalmát és a weboldal címét, hogy meg tudja határozni annak központi témáját. Ezután automatikusan felhasználja a kulcsszavakat, a kiválasztott topikokat, a beállított nyelvet, a helyadatokat és más beállításokat, hogy össze tudja párosítani a témákat a hirdetéseinkkel.

Display Planner

A Display Planner segítségével létrehozhatunk olyan csoport- és kulcsszóötleteket, amik valószínűleg nem jutottak volna magunktól eszünkbe. Itt egy kis útravaló a Display Planner használatához:

1. Kattintsunk a Tools and Analysis legördülő menüre és válasszuk ki a Display Plannert.

2. Üssük be a vásárlóink érdeklődési körét vagy az olyan honlapokat, amiket jellemzően látogatnak és kattintsunk a Get ideas-ra.

3. Kattintsunk az Individual targeting ideas fülre.

4. Kattintsunk a Keywords alfülre.

5. Miután megtaláltuk a kulcsszó ötleteket, melléjük kattintva hozzá tudjuk őket adni a tervünkhöz.

6. Ha már nem akarunk több kulcsszót hozzáadni, akkor kattintsunk a Review plan-re.

7. Ahhoz, hogy létrehozzunk egy új kampányt a kulcsszó ötleteinkkel, rá kell kattintani a Save to Accountra.

Létrehozhatunk új csoportokat a hozzájuk tartozó ötletekkel közvetlenül az AdWords-ből is.

Csoport létrehozása az AdWords-ben

1. Válasszuk ki a javasolt csoportot, és kattintsunk az Add to campaign gombra.

2. Válasszunk ki egy kampányt és kattintsunk a Create ad groups-ra, hogy hozzá adhassuk a kampányunkhoz.

Placementek: Hirdetések hagyományos honlapokon

A kulcsszavak lehetővé teszik, hogy hirdetéseink megjelenjenek a keresési eredmények mellett, ha valaki a Google-ön, vagy más keresőoldalon rákeres valamire. Azonban a kulcsszavakkal azt is el lehet érni, hogy a hirdetés bármilyen más oldalon is felbukkanhasson az interneten, például a YouTube-on is. Ezeket az oldalakat hívják placementeknek.

A placement lehet egy egész oldal, vagy csak egy adott része a honlapnak. Ezeknek az oldalaknak az összességét nevezi a Google Display Networknek.

A Google automatikusan meg tudja határozni, hogy hol jelenjenek meg a hirdetések, mivel képes összepárosítani az általunk megadott kulcsszavakat a Display Networkben levő honlapok témájával. Ha szeretnénk nagyobb befolyást gyakorolni a folyamatra, akkor saját kezűleg is ki tudjuk választani a placementeket.

Általános tudnivalók az ajánlatról és Quality Score-ról

Az ajánlat és a Quality Score nagyban függ attól, hogy milyen típusú kampányt akarunk indítani.

Ha a kulcsszóorientált hirdetésekre helyezzük a hangsúlyt, akkor az ajánlatunk a kattintásokként felmerülő maximális költséget jelenti, tehát ha valaki rákattint a hirdetésünkre, akkor az ajánlatunkban meghatározott összeg kerül levonásra. Ebben az esetben a Quality Score-t az határozza meg, hogy mennyire relevánsak a kiválasztott kulcsszavaink és milyen minőséget képvisel az a honlap, amire a hirdetésünk mutat, ezek mellett még figyelembe veszik azt is, hogy azok közül, akik látták a hirdetésünket végül hányan jutnak el odáig, hogy rá is kattintsanak (CTR: clicktrough rate).

Abban az esetben, ha a hirdetés placement-orientált, vagyis a Google Display Networkben szeretnénk kamatoztatni, akkor az ajánlatunk azt jelenti, hogy csak akkor fizetjük ki az általuk megadott összeget, ha a hirdetésünk megjelenik az adott oldalon és csak minden ezredik megjelenés után kell csak fizetnünk (CPM: cost-per-thousand impressions). Ennél a modellnél a Quality Score-t egyedül a honlapunk minősége határozza meg.

Mi az a Quality Score és miért fontos?

A Quality Score megbecsüli, hogy mennyire relevánsak a hirdetéseink, a kulcsszavaink és, hogy milyen minőséget képvisel a honlapunk egy olyan személy számára, aki látja a hirdetésünket. Ha magas a Quality Score pontszámunk, akkor az azt jelenti, hogy a hirdetéseink és a kulcsszavaink is relevánsak, a honlapunk pedig megfelel az elvárt minőségnek. Ez azért fontos, mert ezek összessége a garanciát ad a kiváló felhasználói élményre, vagyis arra, hogy a felhasználó könnyen és gyorsan meg tudja találni azt, amit keresett. A Google célja, ennek a felhasználói élménynek a maximalizálása.

Az AdWords több ezer hirdetést fésül át minden egyes kereséskor, és csak azokat fogja megjeleníteni, amik a legnagyobb eséllyel fogják azt kínálni, amire a felhasználó rákeresett. A Quailty Score mutatja meg, hogy a hirdetésünk milyen felhasználói élményt biztosít. Az AdWords minden egyes kulcsszóhoz kiszámít egy Quality Score-t, amit több faktor számba vételével végez el. Ezeket az 1-től 10-ig terjedő pontszámokat folyamatosan frissíti a Google, és amellett, hogy figyelembe vesz minden általunk végrehajtott változtatást, azt is beszámítja, hogy időközben hányan kattintottak a hirdetésünkre.

A Quality Score a legfőbb tényező, ami meghatározza a hirdetésünk pozícióját egy keresőoldalon, vagy egy honlapon, és emellett befolyásolja azt is, hogy mennyit fizetünk egy-egy kattintásért.

Általánosságban elmondható, hogy minél relevánsabb a hirdetésünk, annál magasabb a Quality Score-unk, és minél magasabb a Quality Score-unk, annál jobb a pozíciónk és annál kevesebbet kell fizetnünk egy kattintásért.

Hol tudjuk megnézni a Quality Score-unkat?

A Quality Score-unkat a „Keywords” fül alatt tudjuk megnézni. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy hogyan lehet megmérni a kulcsszavaink Quality Score-ját.

1. Kattintsunk felül a „Campaigns” fülre

2. Válasszuk ki a „Keywords” fület

3. Ezután kattintsunk a fehér szövegbuborékra , ami megtalálható minden egyes kulcsszó mellett a „Status” oszlopban.

Hogyan számítják ki a Quality Score-t?

Minden egyes alkalommal, amikor valaki olyan keresést hajt végre, ami aktiválja a hirdetésünket, a Quality Score automatikusan újraszámolásra kerül. Ehhez a Google számos faktort vesz figyelembe, amiket fejlesztve lehetőségünk van, hogy magasabb pontszámot érjünk el a Quality Score-on:

– a múltban hányan kattintottak rá a hirdetésünkre, vagyis hány alkalommal bizonyult hasznosnak az adott kulcsszó

– az összesített kattintások száma, minden hirdetés és minden kulcsszó figyelembe vételével

– mennyire releváns, átlátható és könnyen használható az a honlap, amire a hirdetés mutat

– mennyire relevánsak a megadott kulcsszavak a hirdetéshez

– mennyire relevánsak a megadott kulcsszavak a felhasználók kereséseihez

– mennyire vagyunk sikeresek a megcélzott régiókban

– mennyire sikeresek a hirdetéseink a különféle eszközökön (pl.: PC, laptop, tablet, mobiltelefon); minden platformhoz külön Quality Score-t számít ki a Google

– ha a Display Network-ön hirdetünk, akkor az is beszámításra kerül, hogy mennyire hatékony a hirdetésünk a különböző oldalakon

Hogyan hat ránk a Quality Score?

A Quality Score több féleképpen is képes befolyásolni az általunk létrehozott accountot.

– a magas Quality Score könnyebbé és olcsóbbá teszi a belépést a hirdetések aukciójára, vagyis növeli az esélyt, hogy hirdetésünk megjelenhessen

– a magas Quality Score csökkenti azt az összeget, amit akkor fizetünk, ha valaki rákattint a hirdetésünkre

– a magas Quality Score-ral nagyobb az esélyünk, hogy a keresés első oldalán jelenjen meg a hirdetésünk

– a magas Quality Score növeli az esélyét, hogy a hirdetésünk a keresési oldal tetején jelenjen meg, ahol jobban szem előtt van

– a magasabb Quality Score azt eredményezeti, hogy hirdetésünk jobb pozícióba kerül más hirdetésekkel szemben

Röviden elmondható, hogy a magas Quality Score lehetőséget ad arra, hogy hirdetéseink, minél előkelőbb helyen jelenhessenek meg, és mindezt kisebb költséggel tegyék.

Hogyan kalkulálja a költségeket az AdWords?

Minden alkalommal, amikor valaki rákeres valamire a Google-ön, az AdWords lefuttat egy úgynevezett aukciót, aminek a segítségével meghatározza, hogy mely hirdetések jelenjenek meg a találati oldalon, és azt is, hogy milyen sorrendben. Ahhoz, hogy a hirdetéseink belekerüljenek ebbe az aukcióba, először el kell döntenünk, hogy milyen rendszerben szeretnénk fizetni.

Fizetés, amikor a hirdetés megjelenik egy oldalon

Angolul a „cost per thousand impressions” (CPM) megnevezéssel illetik. Ez akkor hasznos, ha leginkább a márkanevűk ismertségét szeretnénk növelni. Ez rendszer kizárólag a Display Network-ön elhelyezett hirdetések esetében elérhető.

Fizetés, amikor valaki rákattint egy hirdetésre

Ezt a módszert angolul „cost per click” (CPC) fizetésnek nevezik. Ez a rendszer akkor ajánlott, ha forgalmat szeretnénk generálni a honlapunknak.

Fizetés, amikor valaki, aki a hirdetésen keresztül jutott el az oldalunkra, valamilyen számunkra hasznos tevékenységet végez a honlapunkon

Ezt „cost per aquisitionnek” (CPA) nevezik. Ez a fizetési módszer a tapasztalt AdWords hirdetőknek javallott, akik azt szeretnék elérni, hogy a látogatók feliratkozzanak az oldalra, vagy akár vásároljanak is valamit.

A kezdő AdWords felhasználóknak a CPC módszer javasolt, mivel az első lépés a sikeres kampányhoz vezető úton az, hogy embereket csábítsunk a honlapunkra, ezért először erre érdemes fókuszálni.

Ha ezt a fizetési rendszert választjuk, akkor minden kattintásnál az a maximális összeg kerül tőlünk levonásra, amit már előzőleg meghatároztunk. Ennél a megadott összegnél soha sem kell többet fizetnünk egy kattintásért, kivéve, ha differenciáljuk az ajánlatunkat, vagy ha élünk az Enhanced CPC eszközével.

Enhanced CPC (ECPC)

Az Enhaced CPC egy olyan funkció, amely automatikusan megemeli az ajánlatunkat, olyan esetekben, amikor valószínűbbnek tűnik, hogy valaki vásárolni fog tőlünk, vagy valami számunkra hasznosat hajt végre a honlapunkon. Emellett ugyancsak automatikusan csökkenti az ajánlatunkat, amikor az előbbi feltételek nem teljesülnek.

Az ECPC folyamatosan olyan hirdetés aukciókat keres, amelyeknél nagyobb az esélyünk, hogy értékesíteni tudjuk a termékünket vagy szolgáltatásunkat, és ha rátalál egy ilyen aukcióra, akkor akár 30 százalékkal is megemelheti az előzőleg megadott, kattintások után fizetett maximális összeget azért, hogy fokozza az esélyt a hirdetésünk megjelenésére. Az ECPC arra is ügyel, hogy hirdetésünk lehetőség szerint előkelő helyen jelenjen meg a többi hirdetéshez képest. Amikor egy aukció nem ígérkezik gyümölcsözőnek, akkor pedig csökkenti az ajánlatunkat. Ezzel a funkcióval sokkal hatékonyabban tudjuk felhasználni a hirdetésekre szánt költségkeretet.

Honnan tudja az ECPC, hogy mely aukciók kecsegtetnek sikerrel?

Az AdWorks mintákat keres a kattintások és a között, hogy a kattintások mely esetekben vezettek vásárláshoz, feliratkozáshoz, vagy egyéb hasznos tevékenységhez, ezeket pedig összeveti a mi múltbéli eredményeinkkel. Például, ha bizonyos keresés-kombinációk vagy kulcsszó-kombinációk gyakrabban vezetnek eladásokhoz, akkor azt az AdWords tudni fogja. Ezért fontos, hogy be legyen kapcsolva a conversion tracking (egy eszköz, amely azt méri, hogy a hirdetésekre érkező kattintásokat követte-e valamilyen hasznos tevékenység a hirdető honlapján), mivel innen jönnek a releváns adatok.

Ha adódik egy jó lehetőség, akkor az ECPC akár 30 százalékkal is megnövelheti az ajánlatunkat, ha pedig úgy látja, hogy kicsi az esély arra, hogy a hirdetésünkre történő kattintást vásárlás kövesse, akkor csökkenti az ajánlatunkat, akár nagyobb mértékben is mint 30 százalék, így az olyan kattintásokért, amikből kevesebb hasznunk származik, kevesebbet is fizetünk. Ennek az a furcsaság lehet a folyománya, hogy ha az AdWords sok olyan lehetőséget lát, amikor érdemes emelni, akkor az átlagos ajánlatunk meg is haladhatja a megadott maximális ajánlat értékét.

Honnan tudom, hogy az ECPC a segítségemre van?

Az ECPC úgy ellenőrzi magát, hogy a forgalom egy részét szabadon hagyja, vagyis onnan az előre meghatározott maximális összeg kerül levonásra kattintás esetén. Az ECPC ezeket hasonlítja össze. Ha megnézzük, hogy melyik módszerrel hatékonyabb a kattintás eladás mutatónk, akkor megtudhatjuk, hogy segít-e nekünk az ECPC.

Hogyan kapcsolhatom be az ECPC-t?

1. Jelentkezzünk be az AdWords accountunkra.

2. A „Campaigns” fülön belül kattintsunk annak a kampánynak a nevére, amellyel dolgozni akarunk.

3. Kattintsunk a „Settings” fülre.

4. Keressük meg a „Bidding and budget” szekciót. Kattintsunk a „Bidding Options” mellett levő „Edit” gombra.

5. Ezután keressük meg az „Enhanced CPC” feliratot és pipáljuk ki a mellette levő dobozt, amin ez áll: „Use my conversion tracking data and bids to optimize for conversions”.

 

Köszönjük, hogy minket választottál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.