Vírusok a gépen 1. rész

By | március 20, 2015

Doc+sickPC2Mind nagy veszélyt jelentenek mind a  vállalati informatikai rendszerekre mind az otthoni rendszerekre.

A hosszú időn keresztül észrevétlenül tevékenykedő, ma már akár teljességgel észlelhetetlenül megbújnak számítógépeinkben.Biztonsági szakértők egybehangzó véleménye szerint egyre több célzott támadással találkozunk a jövőben.

Úgynevezett tartósan fennálló fenyegetések várhatók a jövőben , angol rövidítésük alapján APT-k (Advanced Persistent Threat) formájában. A sokszor éveken keresztül észrevétlenül garázdálkodó APT-k a hagyományos támadásokkal ellentétben gondosan megválasztják célpontjaikat.


Térjünk át a vírusok fajtáira, de mielőtt bele mennénk nézzük meg mi is a vírus.

How-to-Know-that-Your-PCLaptop-are-Infected-with-VirusA számítógépes vírus olyan önsokszorosító program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.

Bár a számítógépes vírusok lehetnek kártékonyak (pl. adatokat semmisítve meg), a vírusok bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Némely vírus késleltetve fejti csak ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után. Fontos, hogy mindig legyen vírusirtó a gépen illetve, az operációs rendszer védelme is legyen napra kész. Persze ezek sem garantálják a 100% -os védelmet, de már tettünk valamit, annak érdekében, hogy a gépünkön ne hemzsegjenek a vírusok

A vírusok felhasználásának jelenleg három fő területe van:

  • Nagyüzemi SPAM küldés
  • DoS támadás kiválasztott célpontok ellen
  • A feltört gépek ugródeszkaként szolgálhatnak további fontos hálózatok felderítésére (scan)

Ezek csak nagy általánosságban a vírusok, ezen felül pedig vannak speciális fajták is, amik igen elterjedtek:

Férgek:
Nagy számban képesek sokszorozódni, és rendelkeznek azzal a kellemetlen tulajdonsággal, hogy akár egyetlen (lánc)levél összes címzettjének elküldik magukat, aztán az új gépre kerülve az ottani címlistán szereplő összes címzetthez beférkőznek ismét és így tovább! Ez újabban működik már közösségi oldalakon is, tehát nemcsak emailben terjednek a férgek.
Ezen felül még van számos vírus típus, azokat a legközelebbi cikkben fogom ismertetni. (trójai, boot vírusok, stb…)

Forrás: computerworld.com, pckommando.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.