Vírusok a gépen 2. rész

By | március 24, 2015

3Az előző részben átvettük mi is a vírus, melyek a főbb fajtái és, hogy nem mind kártékony, de igen idegesítőek tudnak lenni.

Illetve bele kezdtünk a vírusok speciális fajtáiba is, ahol elsőként a féreg típusúra tértünk ki. Lássuk milyen veszélyekkel kell még szembenéznünk, internetes szörfözéseink során.

 

Trójai: Olyan programok, amelyek önmagukban nem okoznak kárt, (sőt sokszor hasznos programnak álcázzák magukat) de képesek a háttérben segíteni egyéb ártó szándékú programok bejutását, és működését a számítógépen. Mivel gyakran hasznos programnak mutatják magukat ( de ez csak álca), ezért leggyakrabban a felhasználó tölti azt le számítógépére. Emellett terjedhetnek e-mailben, vagy adathordozókon is. Mikor letöltjük, mindenféle csúnya dolgot művel a számítógéppel. Hogy mit, azt trójaija válogatja, de általában bizalmas adatokat lop – felhasználóneveket, jelszavakat, banki adatokat vagy akár minden egyes billentyű-leütésünket – és ezeket továbbítja is egy távoli számítógépnek, ahol már várják a számítógépes bűnözők.

Kémprogramok: Angolul spyware a nevük. Feladatuk a gépen tárolt bizalmas adatok (jelszavak, kódok, bankkártya- és személyes adatok) megszerzése, és továbbítása. Sok kémprogram azt figyeli, hogy a felhasználó milyen tartalmú weboldalakat néz az interneten, és az így megszerzett információ alapján célzott reklámokat, hirdetéseket küld a felhasználó gépére.

Spam: Kéretlen reklámlevél. Legtöbbször teljesen felesleges, a fogadó által nem kért, mégis nagy számban elküldött reklám a spam. Mivel a spameket milliós nagyságrendben küldik, ezért jelentősen terheli az internetet, foglalja a fontos információk elől a sávszélességet. A spamnek külön lapja van a Wikipédián. Érdemes elolvasni.

A legfontosabb mégis a védekezés, de hogyan ?

Pár tipp, hogyan tudok biztonságosabbá tenni a mindennapjaidat.
Fontos használjunk vírusirtót.A vírusok elleni védekezés egyik legfontosabb része. A vírusirtó program képes felismerni, és a legtöbb esetben eltávolítani a fertőzött gépről a vírust, valamint napi szinten frissítsük a programot, hogy a legújabb vírusokat is felismerje.

Legyen tűzfal vagy a gépen vagy a routeren. Az ő feladata a gép megvédése a külső támadásoktól.

Ha ezeket észben tartjuk, akkor jó eséllyel kivédhetjük a különböző kártékony programokat. Persze sose lehet 100%-os a gépünk biztonsága, de törekedni kell a legjobbra.

 

forrás: www.karinthy.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.