A teleportálás a küszöbön áll?

By | január 30, 2014

A lehűtött áramkörök egy hangya szemszögébőlElőször a világon, svájci kutatók mintegy 10000 bitnyi adatot (nagyjából fél oldalnyi szövegnek megfelelőt) teleportáltak át egy másodperc alatt, egy A ponttól 6 milliméter távolságra található B pontba. Ez a fajta adatteleportálás még eltér a sci-fi filmekben tapasztalt szilárd tárgyak és emberek teleportálásától, de jól demonstrálja, hogy mire lehetne képes egy kvantumszámítógép. A kvantumszámítógépek nagyon leegyszerűsítve bitek helyett qubitekben (egyszerre két állapot között álló információ) számol, így egy megfelelő méretű kvantumszámítógép exponenciálisan gyorsabban tudna folyamatokat végrehajtani, mint egy hagyományos PC.

A kutatócsoport a kísérletben három mikron-méretű (0,000001 mm) áramkört helyeztek el egy 7×7 mm2-es chipen. Két áramkör küldő, a harmadik pedig fogadóeszközként működött. A kutatók a chipet az abszolút nulla fok (-273 °C) fok közelébe hűtötték, majd áramot engedtek az áramkörökbe.

Ilyen hideg környezetben, és ennyire kis méretben, az áramkörben található elektronok – amik itt a kvantummechanika qubitje – elkezdtek a kvantummechanika törvényeinek megfelelően viselkedni. A qubitek keveredni kezdtek egymással. Ez azt jelenti, hogy az áramkörök qubitjei kapcsolatba kerültek egymással, átadták egymásnak azonos kvantum állapotukat úgy, hogy az áramkörök nem voltak összekötve, tehát egymástól fizikailag el voltak választva.

Ezután a kutatók információt kódoltak a küldő áramkörök qubitjeibe, majd megvizsgálták a fogadó áramkör qubitjei hogyan változtak. Méréseik alapján, a fogadó qubitek az eredeti állapotuktól függetlenül azonnal átvették a fogadó qubitek állapotát, így a kutatók lényegében adatot teleportáltak. A hagyományos számítógépek vezetékeken, vagy hullámokon keresztül továbbítják az adatokat, ebben a kísérletben viszont egyetlen bit sem mozgott előre meghatározott útvonalon, hanem az egyik pontból eltűnt a kódolt adat, egy másik ponton pedig megjelent az.

Más kutatócsoportoknak is sikerült már hasonló módon adatokat teleportálni, viszont ezek a kísérletek csak nagyon kis százalékban, általában egyszer-kétszer működtek. A svájci csapat viszont minden másodpercben 10000 bitnyi adatot tud fenntartható módon mozgatni. A kutatók szerint, ilyen biztonsággal, gyorsasággal és pontossággal egyáltalán nem elérhetetlen már a kvantumszámítógépek világa, így talán belátható időn belül eljön a tudósok által már sokszor beharangozott kvantumvilág.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.