Gyorsul a mobilnet a Telekomnál

By | november 3, 2014

telekom_logo[hwsw] Nem csak a prémium szolgáltatásokra előfizető ügyfelek élvezhetik az előnyét annak, hogy a Magyar Telekom múlt hónapban használatba vette azokat a frekvenciasávokat, melyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014-es pályázatán nyert: a szolgáltató minden mobilnet-díjcsomagnál gyorsít.

A Magyar Telekom november elsejétől mindegyik mobilnet-díjcsomagja, illetve az adatforgalom mellett beszédperceket és SMS-eket is tartalmazó kombinált tarifája esetén általános sávszélesség-emelést hajtott végre mind az adott csomagokkal maximálisan elérhető letöltési, mind a feltöltési sebességet illetően. A cég október 18-án kapcsoltba be hálózatába azokat a frekvenciákat, melyek révén mind a hálózati lefedettség, mind a sávszélesség megnőhetett. Garancia azonban továbbra sincs a gyorsaságra.

A hét végétől a Telekom egységesen 10 Mbps-re növelte a letöltési, illetve 2 Mbps-re a feltöltési sávszélességet azoknál a díjcsomagoknál, melyek korábban legfeljebb 7,2 Mpbs és 1,4 Mbps le- és feltöltési sebességet kínáltak. Ilyenek például a Move XS, S és M tarifák (kiegészítő adatopció nélkül), illetve a Net&Roll XS különálló mobilnet-díjcsomag, valamint annak társkártyás változata. Azoknál a díjcsomagoknál, melyek korábban 21,7 Mbps letöltési és 5,7 Mbps feltöltési sávszélességet kínáltak, mostantól a plafon rendre 30 Mbps és 10 Mbps.

Mivel ezek a sávszélesség-értékek a 4G/LTE-hálózaton nem érik el a rádiós közeg átviteli kapacitásának elméleti határát, ezért az LTE800-as, LTE1800-as és LTE2600-as állomások körzetében a megfelelő eszközökkel ténylegesen kihasználható az általános sebességnövelés. A leggyorsabb átvitelt nyújtó LTE1800-as és LTE2600-as állomások körzetében október közepe óta 150 Mbps a letöltési, illetve 50 Mbps a feltöltési korlát, ez azonban már elméleti maximális érték, illetve csak a legmodernebb eszközökkel, valamint a drágább díjcsomagokkal közelíthető meg. A tényleges sebesség számos további tényezőtől függ (eszköz típusa, cella terheltség, rádiós vételi viszonyok, távolság az állomástól stb).

A szolgáltató a díjcsomagok ismertetésénél és a szerződési feltételekben többek közt a fenti körülmények miatt továbbra sem vállalja, hogy a hírközlési hatóság rendeletében meghatározott módon, az esetek 100% százalékában garantál bármilyen mértékű le- és feltöltési sebességet.

Forrás: hwsw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.