Ingyen Microsoft Office mobilokra és táblákra

By | november 7, 2014

MS_office_mobile[pcworld] Androidon és iOS-en is ingyen szerkeszthetővé válnak a dokumentumok.

 

 

Az irodai programcsomagok piacán nagyjából két évtizede egyeduralkodó Microsoft az utóbbi három évben fokozatosan növekvő csávába került. Egyrészt szép csendben egyre népszerűbbé váltak a Google Dokumentumokhoz hasonló szolgáltatások (netkapcsolattal bárhonnan elérhetőek, ingyen használhatóak, könnyűvé teszik a csoportmunkát), másrészt pedig a felhasználók egyre többet dolgoznak a mobiljaikon és táblagépeiken, amelyekre a vállalatnak nem volt megfelelő szoftvercsomagja. Első lépésben a Microsoft kénytelen volt Androidon és iOS-en is elérhetővé tenni az Office-t. Az alkalmazások dokumentumok megnyitására ingyenesek voltak, azonban a szerkesztésükhöz Office 365-előfizetés kellett.

A jelek szerint a Microsoft felismerte, hogy a limitált ingyenes verziók funkcionalitása nem elég a felhasználói bázisának megtartásához. A vállalat tegnap bejelentette, hogy feloldja a mobilos Office-alkalmazások szerkesztési korlátozásainak nagyját, ezzel növelve azok versenyképességét. Sejthetően üzleti használat esetén továbbra is szükséges egy Office 365 for Business előfizetés, az ingyenes szerkesztési lehetőségek csak magáncélú használat esetén jogosak.

Természetesen jó kérdés, hogy ilyen körülmények mellett mi értelme van előfizetni az Office 365-re? Bőven akadnak előnyök: az előfizetők használhatják a számítógépeiken a teljes értékű irodai programcsomagot, nem lesz semmilyen szerkesztési lehetőség korlátozva a mobiljaikon és táblagépeiken használt változatokban, plusz hamarosan korlátlan kapacitású OneDrive felhőtárhely is jár a fizetős ügyfelek számára.

A kettes számú fontos kérdés, hogy mégis milyen szerkesztési korlátozások vannak az ingyenes Office-programokban? A Wordben többek közt kizárólag álló tájolású dokumentumokat lehet létrehozni és szerkeszteni, nem lehet oszlopos formázást használni, nem lehet kikapcsolni a verziókövetést, nem lehet módosítani a táblázatok színezését.

A legutóbbi megkötés vonatkozik a mobilos Excelre is, a táblázatkezelő talán legérdekesebb butítsa, hogy nem lehet módosítani a kimutatásokat (Pivot táblákat). A szoftvercsomag otthoni felhasználók által valószínűleg legkevésbé használt tagjaként a PowerPoint letiltott funkciói valószínűleg keveseket fognak zavarni: a Microsoft fizetős verzióhoz kötött különféle formázási lehetőségeket, továbbá a prezentációs nézet sem érhető el az ingyenes változatban.

A feloldott szerkesztési lehetőségek használatához frissíteni kell magukat a mobilos alkalmazásokat. A Microsoft Office csomag Apple iPhone készülékekre tervezett új verziói már elérhetőek, míg az iPadre optimalizált változatok a következő napokban válnak letölthetővé. Szokás szerint az androidos ügyfeleknek kell a legtöbbet várniuk, a robotos rendszerű Word – Excel – PowerPoint trió frissítései az elkövetkező hetekben kerülnek fel a Play Store-ba.

Forrás: pcworld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.