Végre: felhasználó-alapon is licencelhető a Windows

By | november 6, 2014

Windows-8-Logo-1[hwsw] Alaposan megváltozik a Software Assurance, azaz Frissítési Garancia keretében a vállalatoknak szánt licenckonstrukció az Enterprise Cloud Suite megjelenésével. Az eszközök helyett itt is a felhasználók lesznek a licencelés alapegységei és megjelenik a felhasználó-alapon licencelhető Windows is.

 

A Microsoft egyre több termékét alakítja úgy, és árazza is úgy, hogy ne a számítástechnikai eszközök, hanem a felhasználók legyen a középpontban, mivel a “cloud first, mobile first” korszakban egy alkalmazotthoz gyakran több számítógép, tablet és telefon is tartozik, amelyeket egyaránt használhat a céges adatok és hálózat elérésére. Az ilyen használatot a hagyományos licencelési konstrukciók néha jelentősen megdrágították, így ideje volt váltani. A “cloud first, mobile first” jegyében a cég emellett egyre több szoftverét alakítja át előfizetéses szolgáltatássá, ami a licencelési feltételeket is megváltoztatja.

Windows-licenc, felhasználónként

December 1-én megjelenik a cég árlistáján az Enterprise Cloud Suite, amely az Office 365 E3-at, az Enterprise Mobility Suite-ot, valamint a Windowst is tartalmazza, mindezt pedig felhasználónkénti licencelési konstrukcióban. A korábban bevett gyakorlat szerint egy vállalati felhasználó minden PC-jére külön Windows-licencet kellett vásárolni, külön Office-licencet, illetve a szervertermékekhez (Exchange, Lync, SharePoint, stb) külön a CAL-okat, most pedig felhasználónként licencelhetővé váltak. Ezzel párhuzamosan bemutatkozik a Windows SA per User konstrukció, amely felhasználók száma szerint teszi lehetővé az operációs rendszer megvásárlását.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Windows licencelése felhasználó-alapúvá válik, egy szervezetnek tehát nem kell egy alkalmazott minden windowsos PC-jére (és tabletjére) külön licencet vennie – a “per User” licenc egyáltalán nem is korlátozza az egy felhasználóhoz rendelt eszközök számát, elméletileg végtelen lehet. “Egy licencelt felhasználó minden eszközén (desktop, tablet, notebook stb.) jogosult használni a Windows Enterprise kiadását, még iOS és Android platformú eszközein is, és elegendő az általa elsődleges eszközként használt PC-n a frissítési alap, valamilyen Windows Professional kiadás megléte. Az sem számít, hogy kié az adott eszköz, azaz akár a felhasználó sajátja is lehet, és jogosult azon is futtatni a Windows Enterprise-t” – mondta a HWSW-nek Tóth András, a Microsoft Windows-üzletágának vezetője.

Hasonló a helyzet az Office 365-tel is. A korábbi “egy gép: egy licenc” megközelítés helyett az E3 csomagban legfeljebb 5 PC-re telepíthetők az Office kliensek (Word, Excel, stb.), valamint a licencelt felhasználók a mobil appokat is megkapják Android és iOS rendszerekre. Az ECS ezzel nagyon leegyszerűsíti a sok eszközzel rendelkező felhasználók licencelését, tipikusan BYOD környezetekben – többé nem szükséges a gépek számával törődni, csak a felhasználók száma a fontos.

Egy másik terület, ahol a felhasználóalapú licencelés nagy áttörést hozhat a több géppel rendelkező alkalmazottak olcsóbb licencelése mellett, az a VDI (virtuális desktop infrastruktúra) környezet. A korábbi gyakorlat szerint a szervezeteknek minden olyan készülékre külön Windows-licencet kellett vásárolniuk, amelyen a felhasználó VDI segítségével használta az operációs rendszert, a mostani változás ezt a kötöttséget is eltörölte, azaz tetszőleges (számú) gépről használható a Windows VDI keretében. Ezek az eszközök futtathatnak más operációs rendszert is (pl. iOS, Android).

YouTube video: “Licensing School Coffee Break Series: Windows SA per User” néven.

A feltételek nagy vonalakban

A felhasználónként licencelhető Windows hivatalos neve “Windows SA Per User”, ez megvehető Add-on, illetve Full konstrukcióban is. Add-on esetén az adott felhasználó elsődleges eszközén  aktív SA licenccel vett Windowsnak kell futnia, megvásárlása esetén pedig a felhasználó a cég tulajdonában levő bármilyen eszközön használhat Windowst helyben vagy VDI-on keresztül. A készülékek számát illetően nincs korlátozás. A Full konstrukció esetében az egyedüli feltétel egy Windows 7 vagy újabb rendszer Pro vagy Enterprise kiadása a felhasználó elsődleges gépén.

A Windows SA Per User mellett megjelent egy másik újdonság is, a Windows VDA Per User, amely a korábbi eszközalapú VDA-licenc helyett felhasználó-alapú konstrukcióban teszi elérhetővé a Windows használatát virtuális desktop infrastruktúrán. A VDA-t tipikusan olyan környezetben használják a cégek, ahol a dolgozóknak nincs elsődleges windowsos gépe, mert például vékony kliensről dolgoznak. Az új konstrukcióban már nem lesz szükség egy teljes Windows-licencet megvenni azoknak a dolgozóknak, akik csak VDI-on keresztül használják a rendszert.

A Windows SA Per User konstrukcióról bővebben a Forrester Research blogján, az SHI blogján, az All About Microsoft blogon lehet olvasni, az Enterprise Could Suite-ról pedig az ECS termékoldal mellett a Microsoft weboldalán található dokumentum szolgál további részletekkel.

Forrás: HWSW

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.