Már csak két hónapja van hátra a Windows 7-nek

By | szeptember 2, 2014

Windows-7Novembertől csak Windows 8-cal lehet venni új számítógépet. Nemsokára érkezhet a 9 is.

Újra cserélné régi PC-jét, de ragaszkodna a jól bevált Windows 7-es környezethez? Nem sok ideje van erre, a Microsoft ugyanis október 31-én eltünteti kínálatából a négy éves szoftvert.

Új géphez nem kap többé Windows 7-et

Ez nem váratlan lépés, a Microsoft már korábbanpublikálta a honlapján a Windows 7 életgörbéjét. A dobozos – egyik gép után egy másikra is feltelepíthető – drága Windows 7-kiadások értékesítése már tavaly megszűnt. 2014. október 31-ét követően azonban nem lesz mód arra sem, hogy egy új számítógépet Windows 7-tel vásároljon meg valaki, csak a Windows 8 (és 8.1) lesz elérhető az új gépeken.

Ezt a Microsoft az Origónak is megerősítette, bár – ahogyaz a honlapon is olvasható -, egyelőre csak a Windows 7 otthoni gépekre szánt Home Basic, Home Premium és Ultimate kiadásai válnak elérhetetlenné, a céges használatra szánt Professional kiadás nem. A Windows 7 támogatása viszont 2020-ig még biztosan nem szűnik meg, tehát a rendszert addig biztonságosan lehet használni, mert folyamatosan javítani fogják a benne felbukkanó hibákat.

Valószínű, hogy a Windows 7 telepítők nem azonnal, október utolsó napján tűnnek el a boltok polcairól, mert a meglévő szoftverkészleteiket a boltok még bármeddig értékesíthetik. De így is sokkal nehezebbé válik a Windows 7 beszerzése az átlagfelhasználók számára, pedig ez az utolsó kiadás, ami még hagyományos kezelőfelülettel, Start menüvel rendelkezik, amelyet a Windows 8-ban megváltoztattak.

A legdrágább verzió egyelőre marad

Otthoni felhasználásra azonban nem érdemes Professional kiadást vásárolni a Windows 7-ből, mert az sokkal drágább az otthoni kiadásnál. A Home-kiadásokért 25 ezer forintot, a Professionalért 40-45 ezer forintot kérnek el.

Ezek a szoftverek OEM-nek nevezett verziók, azaz telepítésük után az adott számítógéphez vannak kötve, újabb PC-re nem telepíthetők fel, az csak a már tavaly óta elérhetetlen dobozos kiadással volt lehetséges. A Windows 7 Professional kiadása olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek vállalati környezetben fontosak, otthon nem igazán.

A Microsoft még nem tűzte ki annak az időpontját, hogy meddig árusítja majd új gépekkel a professzionális verziót, ez vélhetően a Windows 9 sikerétől is erősen függ majd: a vállalatok az otthoni felhasználókhoz képest mindig később váltanak az új rendszerekre.

Használt gépekre marad a régi Windows

Továbbra is megvásárolható marad a Windows 7 használt számítógépekhez, de csak olyan társaságoktól, amelyek a Microsoft Refurbished programjának részeként árusítanak számítógépeket. Magyarországon több cég is foglalkozik ilyesmivel, általában külföldi vállalatoktól leselejtezett, márkás asztali és hordozható számítógépeket kínálnak.

A használt, felújított számítógépekhez az eredeti Windows is olcsóbb: egy Windows 7 Home Premium operációs rendszer bruttó tízezer, egy Professional bruttó 15 ezer forintért elérhető hozzájuk.

Jobban megéri visszaalakítani egy Windows 8-at

Bár a Windows 7 nem tűnik el teljesen, az új számítógépen régi, megszokott szoftverre vágyóknak jelentős felárat kell fizetniük érte október végétől, hiszen akkor is a Professional kiadást kell megvenniük, ha arra nincs  szükségük.

Egyébként az otthoni gépekre szánt Windows 8 és 8.1 rendszerek ugyanúgy 25 ezer forintba kerülnek, mint a hasonló célú Windows 7-ek, ezért érdemesebb lehet az újabb operációs rendszerrel megvenni egy konfigurációt, és utólag, segédprogramokkal visszaalakítani olyanná, mint a Windows 7. A nyolcas Windows egyébként is gyorsabb elődjénél, rendszerigénye pedig gyakorlatilag azonos a hetesével.

Remekül érzékeltetik a Net Marketshare cég statisztikái azt, hogy a Windows 8 nem sikerült egészen úgy, hogy a felhasználók kedveljék: a vállalat mérései szerint a nyár elején a Windows 7-et használók aránya nem csökkent, hanem nőtt, míg a Windows 8-é csökkent. A hírnevén esett görbét a cég a Windows 9-cel szeretné orvosolni, amelyben használhatóbbá akarja tenni a szoftvert a radikális újításokat tartalmazó Windows 8-nál.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.